Природни средства на помощ при безсъние
Сподели:
16 Януари 2018, Вторник

Според Световната здравна организация се нуждаем от 7 или 8 часа сън всяка вечер, за да поддържаме добро физическо, емоционално и психическо здраве. Безсънието обаче е едно от най-разпространените оплаквания в наши дни.

Учените трупат все повече доказателства за връзката между лошото качество на съня и редица заболявания. Освен отслабването на имунната система, други сериозни последици от недоспиването са: нервност, напрегнатост, проблеми с паметта и концентрацията, чести главоболия и дори нарастване на рисковете от поява на сърдечно-съдови проблеми, диабет тип 2, затлъстяване и др.

Много са причините за поява на смущения в съня

Различни са оплакванията на страдащите от безсъние: трудно заспиване или оставане в будно състояние за дълго време, чести промени/ нарушения в продължителността и качеството на съня. Безсънието може да е породено от емоционални смущения като безпокойство или депресия, от едно състояние на хронична напрегнатост и склонност да се премислят вечер ситуации от изминалия ден. Може да има и физически причини – заболявания като прекалена активност на щитовидната жлеза, синдром на неспокойните крака, психически болести и др. А също и неудобства, свързани с обстановката у дома, които го провокират. Качеството на съня е в пряка връзка с хормоналния баланс в организма. Нарушения на циркадните ритми при работа на смени или пътуване със смяна на часовите пояси също могат да доведат до смущения в съня. Безсънието често се дължи и на минерален дефицит: на калций, калий и магнезий.

Има редица вредни навици, за които често не осъзнаваме, че рушат съня ни и здравето ни:
Довършваме работните си задачи у дома, понякога до късно вечер;
Отлагаме лягането, увлечени в потока информация от социалните мрежи или телевизията;
Свикнали сме през деня да поддържаме тонуса и настроението си с помощта на стимуланти като кафе и енергийни напитки;
Липса на достатъчно двигателна активност – не може да имаме качествен сън през нощта, ако денят ни не е протекъл здравословно;
Липса на балансирана храна, която съдържа достатъчно витамини и минерали.


Как да си помогнем без употреба на силни медикаменти

При дефицит на витамин В за дълъг период настъпват смущения в съня, невъзможност на човек да се отпусне и да заспи. Подходящи източници на витамин В са пълнозърнести храни и ядки, карфиол, грах, зеленолистни зеленчуци, особено марулите, които съдържат вещества, подпомогащи съня.

Бабиният метод остава актуален - чаша мляко с малко мед. Може да си направите и медена вода или билков чай с мед, вместо с прясно мляко.

Билкова възглавничка – може да я напълните с мента, лавандула, мащерка, хвойна и други ароматни билки и растения със сънотворен ефект.

Чай от маточина и жълт кантарион – известен е с това, че подобрява качеството на съня, особено когато безсънието е свързано с превъзбуденост.

Терапия с Шуслерови соли: това са лесно усвоими за организма минерали, които регулират минералния дефицит и могат да помогнат при редица леки нарушения на съня. Подходяща е следната комбинация: сол №7 магнезиев фосфат (има отпускащ ефект при нервност, напрегнатост), сол №2 калциев фосфат (помага за релаксирането на тялото) и сол №11 силицея (за успокояване на нервната система). По 3 таблетки от всички соли се разтварят във вода като гореща напитка и се пият един час преди лягане. При натрапчиви мисли и умствена преумора може да се включи и прием на сол №5 калиев фосфат (по 3 таблетки дневно, до 15 ч.)

Силицеята е подходяща при хора, които са раздразнителни, неспокойни, нерешителни и свръхчувствителни. Магнезиевият фосфат е полезен при подложени на силен стрес лица, които се оплакват от невротично, трудно заспиване и чести събуждания през нощта, от спазми и мускулни крампи.

Калиевият фосфат е необходим на преуморената и изтощена нервна система. Помага при нарушен (лек) сън след емоционално натоварване, при предразположеност към депресивни състояния. Калциевият фосфат е много важен за бързото възстановяване след болести, при нощни страхове, безсъние след преумора, от тревога за бъдещето или поради конфликти в семейството, работата.

Допълнителни условия за добър сън

Не забравяйте, че организмът започва да се подготвя за сън дълго преди самото заспиване. Затова вечерно време трябва да се ограничат активните дейности, включително да се намали излагането на изкуствена светлина и на тази, излъчвана от екраните на електронните устройства.

Поне 4 часа преди лягане е добре да се ограничи употребата на алкохол и цигари. Избягвайте след 15 ч. напитки съдържащи кофеин. Вечеря се до 18 ч., леки ястия като задушени или печени зеленчуци, тъй като мазната, тежка храна стимулира дейността на стомаха и червата и нарушава производството на мелатонин, който се грижи за спокойния сън.

Спазвайте определен режим – лягайте и ставайте в едни и същи часове.

Йогата е много подходяща за хора със заседнал начин на живот и с проблеми със съня. Йога упражненията помагат за релаксация и разтоварване от стреса, помагат за освобождаването от мускулното напрежение, емоционалното и умственото напрежение.

Ако се събудите през нощта и не успявате да заспите отново, практикувайте подходящи релаксиращи техники. Избягвайте да ставате от леглото, да включвате осветлението, за да да четете, или да гледате телевизия.Източник: puls.bg

Сподели:
Здраве от природата Виж всички
Красота и козметика Виж всички