Растенията в затворените помещения подпомагат здравето
Сподели:
16 Август 2017, Сряда

Растенията в затворените помещения могат да подобрят психическото и физическото здраве, твърдят изследователи.

Хората, които живеят в градовете, прекарват около 90% от времето си в затворени пространства, но внасянето на растения може да предложи някои от ползите на природата. Растенията намаляват нивата на стреса, подобряват настроението и филтрират замърсения въздух.

От прегледа на научните доказателства по тамата става ясно, че се повишава продуктивността сред работещите, когато в офиса има зеленина. Пациентите в болниците имат по-добра поносимост към болка, когато около тях има растение. По думите на изследователите и обикновените стайни растения могат да бъдат полезни в това отношение.

Те допълват, че освен успокояващото действие, което растенията предлагат, има и много доказателства за ползите им върху здравето. Психологическите са най-осезаеми – намаляват се нивата на стреса, тревожността и умората.

Не са за пренебрегване и ползите за физическото здраве, тъй като растенията премахват замърсяванията във въздуха – както частиците, така и тези в замърсителите газообразно състояние. По този начин се подобрява качеството на въздуха.

Важно е да имаме предвид, че продуктите, които използваме в ежедневието, включително освежителите за въздух, спрейовете, дезодорантите и продуктите за почистване, допринасят за замърсяване на въздуха в затворените помещения. Това може да доведе до дразнене на очите, носа и гърлото, главоболие, кожни и дихателни проблеми.

По време на проучването, проведено от изследователи от НАСА, се установява, че растенията абсорбират и разрушават най-вредните от тези химически вещества, за да създадат здравословна еко система в затворените помещения. Специалистите допълват, че само три растения в стаята могат да подобрят качеството на въздуха.

Зеленината в офиса подпомага концентрацията и времето за реакция сред служителите. В допълнение, сред студентите растенията понижават нивата на кръвното налягане, се посочва още в DailyMail.Източник: puls.bg

Сподели: