Мисия щастие - да увеличим естествено нивата на допамин
Сподели:
11 Юли 2018, Сряда

Има много начини за увеличаване на неговите нива, но сред тях са и такива, които сериозно могат да навредят на здравето – никотин, алкохол, кофеин, кокаин, хероин и др. За щастие съществуват и естествени начини, които допринасят за повишаване на неговите нива.

Допамин е мощен невротрансмитер, който се произвежда естествено от мозъка. Той оказва влияние върху онези мозъчни центрове, които са отговорни за усещанията за удоволствие, мотивация, увереност, еуфория и щастие. Увеличава енергията в организма и подобрява концентрацията.

#Избягвайте зависимостите
Зависимостта се получава вследствие на продължителна употреба на вещества, чието въздействие върху организма се отразява пагубно върху неговото здраве, водейки го до пристрастяване и нуждата от по-високи дози. Обикновено свързваме зависимостите с употребата на вещества като алкохол, лекарства, никотин, наркотици, храни, както и към психологични стимули – секс, хазарт, порнография, силни преживявания и др. Всички те активират определени пътища в мозъка, които оперират с хормони, отделяни от невроните – невромедиатори, които оказват конкретни психо-физиологични ефекти, създаващи илюзорно чувство на еуфория.

#Направете списък със задачи
Направете списък със задачите, които ви предстоят да направите. Така освен че ще си дадете стимул за тяхното изпълнение, ще засилите и чувството си на удовлетворение от всяка една извършена и отметната от списъка задача. Един такъв списък ще активира от своя страна производството на допамин в организма, а от там и усещането за мотивация и успех.

#Създайте нещо
Самият процес на съзидателност и творческа активност увеличава синтеза на допамин. Запишете се на курс по рисуване, оригами или приложни изкуства. Всяка една творческа дейност подпомага и стимулира образуването на този вълшебен невротрансмитер в организма, а оттам води и до невероятното чувство за удовлетвореност и щастие от свършената работа.

#Спортувайте
Както творческата, така и физическата активност участва интензивно върху синтезирането на допамин. Спортът и движението увеличават производството на повече невротрансмитери, включително ендорфини и серотонин, в резултат на което ние се чувстваме мотивирани, удовлетворени и радостни. Известно е още, че редовните физически упражнения подобряват концентрацията, паметта и настроението, намаляват стреса, укрепват психическата сила и воля. И всичко това благодарение на високата концетрация на допамин, която се получава вследствие на активния начин на живот.

#Променете хранителния си режим
Някои храни оказват положително въздействие върху нивата на допамин. Такива храни са: бадемите, авокадото, бананите, говеждото, пилешкото месо и шоколадът. Наблягането на тях ни прави по-весели, свежи и жизнерадостни.

#Слушайте музика
Музиката оказва мощен ефект върху нашето настроение. Слушането на любимата музика е сигурен начин да се почувстваме по-щастливи, усмихнати и радостни.

#Медитирайте
Не е нужно да седите и да се взирате в една точка с часове. Достатъчно е просто да отделяте по малко от времето си през деня (сутрин или вечер), и за кратко да се отдавате на релаксация и пълно отпускане на съзнанието си. Запишете се на йога.
#Фенилаланин и тирозин добавки
Някои хранителни добавки са предназначени именно с тази цел – да повишат нивата на допамин. Това си свойство те дължат на богатото си съдържание на аминокиселини като фенилаланини и тирозини. Важното обаче е да не прекалявате с тях и задължително да ги взимате под лекарска инструкция. Една такава добавка например е куркуминът – активна съставка, извличаща се от подправките куркума или къри. Гинко билоба е супер билка, която стимулира кръвообръщението и също повишава нивата на допамин в организма. Добър източник на L-фенилаланин например е зеленият чай. И двете от тези аминокиселини са често срещани в различни високо протеинови храни – яйца, боб, ябълки, череши, банани, месо.

#Намалете стреса
Стресът определено води до значително понижаване нивата на допамин. Ето защо, при всяка възможност, разтоварвайте съзнанието и тялото си си с разходки сред природата или с други приятни занимания, които обичате да правите. Срещайте се с добри приятели или посещавайте мероприятия, които ви зареждат само с позитивни емоции.Източник: ladyzone.bg

Сподели:
Здраве от природата Виж всички