3 упражнения, които поддържат здравето на ставите
Сподели:
16 Януари 2018, ВторникДвижението е изключително важно за здравето на ставите. По този начин се предотвратява сковаността, движението е полезно дори и срещу артрит. Активността помага и при обичайните болки и неразположения в ставите. Предлагаме няколко упражнения, които подобряват тяхното здраве...

1. Кръгообразни движения с колене

Болката в областта на коленете често се дължи на липса на движение в ханша. Кръгообразните движения с коляното не само освобождават мускулите, сухожилията и ставните връзки, но също така и ханша.

Как се изпълнява?
Застава се в изправено положение, след което свиваме едното коляно така, че бедрото да бъде паралелно на пода. Ако е необходимо, можем да се придържаме към стол или парапет, за да запазим равновесие.
Кракът се изпъва напред.
Следва да движим коляното с кръгообразно движение, като петата се приближава към вътрешната част на бедрото, описвайки пълен кръг.
Упражнението следва да се повтори 10 пъти във всяка посока, преди да го изпълним и с другия крак.

2. Кръгообразни движения с глезените

С помощта на това движение може да се възобнови движението в глезените, като по този начин да се „подравни“ походката. Това води до облекчаване на болката.

Как се изпълнява?
Докато сме седнали или изправени, повдигаме едната пета от пода.
Стъпалото се свива, като пръстите на крака се приближават към пищяла.
Прави се кръгообразно движение, след което пръстите на крака се изпъват към пода, преди да започнем движението от начало.
То следва да се повтори 10 пъти във всяка посока на двата крака.

3. Кръгове с китките

Целодневната работа на компютър, вдигането на тежести във фитнеса или разтягането в областта на китката могат да я направят неподвижна. Това упражнение може да бъде от полза е тези случаи.

Как се изпълнява?
Двете ръце се протягат напред.
Приближават се пръстите към ръката, след което се прави кръгово движение с китката.
Изпълняват се около 5 – 10 повторения във всяка посока.Източник: puls.bg

В категории: ХРАНЕНЕ И СПОРТ
Сподели: