Бадемово брашно – за здраво сърце
Сподели:
08 Юни 2018, Петък

Бадемовото брашно има предимство пред редица преработени брашна, тъй като има същия хранителен профил, както и целите бадеми.

 Цели или смлени, бадемите съдържат повече хранителни вещества в една порция, в сравнение с всички други дървесни ядки.

Брашното се приготвя от обелени бадеми – след като обвивката на ядката е отстранена, и има фина текстура. Ето какви са ползите за здравето, които носи...

Повишава нивата на енергията

В количеството от четвърт чаша бадемово брашно се съдържат 138 калории, 5 г протеини и 11 г мазнини, като 7 от тях са полезни мононенаситени мазнини, а по-малко от 1 г са наситените.

Това брашно не съдържа холестерол. В споменатото количество могат да се открият 6 г въглехидрати и 3 г фибри.

Витамини

Бадемовото брашно е отличен източник на витамин Е – мощен антиоксидант, който предпазва клетките от вредното действие на свободните радикали и подпомага функцията на имунитета.

Количеството от четвърт чаша осигурява 40% от препоръчителното дневно количество от този витамин. Бадемовото брашно е и добър източник на витамините от група B - фолиева киселина и ниацин.


Минерали

В брашното от бадеми се съдържат и няколко ключови минерали за здравето на костите, включително калций, фосфор, калий и цинк. Една четвърт чаша бадемово брашно осигурява 7% от препоръчителното дневно количество калций.

Бадемовото брашно съдържа почти толкова калций, колкото и прясното мляко, но също така е и добър източник на желязо, осигурявайки близо 14% от необходимото количество за деня.

Сърдечносъдовото здраве

Консумацията на хранителен режим с богато съдържание на мононенаситени мазнини помага за понижаване нивата на холестерола в кръвта. По този начин се намалява рискът от развитие на кръвни съсиреци и се понижават нивата на кръвното налягане.Източник: puls.bg

Сподели:
Красота и козметика Виж всички