Двувластието в Медицинския университет се задълбочава
Сподели:
13 Октомври 2016, Четвъртък

Бившият ректор Ваньо Митев вече е обвиняем за неизгодни сделки

Битката за властта в Медицинския университет-София премина в нова критична фаза, след като в четвъртък част от организаторите на скандалното Общо събрание, което преди два дни гласува смяна в ръководството, връчиха с крясъци заповед за освобождаване на ректора Вихра Миланова. В четвъртък по обяд в кабинета й са влезли зам.-ректорите на университета в оставка Радомир Угринов и Валентина Петкова, придружавани от частни охранители, за да й връчат заповедта за отстраняването й. Угринов се е държал грубо със служители на администрацията, което е документирано с видеозапис.

Миланова е приела заповедта, но е отказала да я подпише, обяснявайки им, че обжалва провелото се заседание и решенията от него в съда и до произнасянето му законният ректор е тя. Същото твърди обаче и избраният във вторник на закрито събрание за ректор проф. Виктор Златков. "Със заповед от вчера аз съм ректор на Медицинския университет“, заяви той пред журналисти в четвъртък.

Петкова и Угринов, които са връчили заповедта на Миланова, в момента са в оставка поради несъгласие с управлението й и гравитират към лагера на предишния ректор Ваньо Митев, който организира смяната на Миланова.

Самият Митев от четвъртък вече е обвиняем за незаконни сделки, излезли наяве от одитен доклад на образователното министерство, след който настъпи разрива в отношенията на Митев и Миланова и беше инициирана смяна на властта във висшето училище. Причината е че Миланова трябваше да прекрати порочните практики, констатирани в одита, като нерегламентиран прием на студенти и незаконно изнесени центрове за обучение в чужбина.

В заповедта, връчена на Миланова, се посочва, че с освобождаването от поста ректор деканът на Медицинския факултет при МУ – София трябва да й издаде допълнително споразумение за заеманата от нея длъжност ръководител Катедра – професор в Катедра по психиатрия и медицинска психология, за изменение на работното й време, съответното месечно трудово възнаграждение и допълнителните възнаграждения.

“Мъжка дума“

Заповедта е с вчерашна дата – 12 октомври и е подписана от председателя на Общото събрание на университета и директор на болница “Света Екатерина“ проф. Генчо Начев. Миланова разказа, че вчера следобед се е чула с Начев, който пред нея заявил, че самият той е разколебан относно проведения избор и отлага подписването на заповедта. Дал й “мъжката си дума“, че ще мисли до вторник другата седмица, когато се връща от командировка в чужбина, в която е от днес. Въпреки това, явно снощи все пак е размислил и е подписал заповедта за освобождаването й, която й бе връчена от двамата заместник-ректори.

Те са били съпроводени до входа на Центъра по хигиена, където се помещава Ректорът на университета, от организатора на Общото събрание Алексей Алексеев – дясна ръка на Ваньо Митев и пенсиониран от Миланова бивш главен секретар на университета.

В същото време Начев не е предал на проверяващата комисия от образователното министерство протоколите и книжата от проведеното Общо събрание. От образователното министерство съобщиха, че до късно снощи са чакали документацията, но така и не са я получили.Бившият ректор Ваньо Митев вече е обвиняем за неизгодни сделки

Самият Митев от четвъртък вече е обвиняем за сключването на неизгодни сделки, които са нанесли значителни вреди на университета, съобщиха от прокуратурата. Той е призован да се яви утре сутринта в следствения отдел на Софийска градска прокуратура.

Митев стана клиент на прокуратурата след одит на образователното министерство, който разкри раздут прием на чуждестранни студенти, без да са положили необходимите изпити, незаконно функциониране на изнесените центрове на университета в чужбина, неизгодни сделки с посредници, абонирана да печели обществени поръчки за строително-ремонтни дейности фирма и др.Източник: mediapool.com

Сподели:
Здраве от природата Виж всички