Когато ни се вие свят...
Сподели:
11 Юни 2018, Понеделник

​Виенето на свят само по себе си не е заболяване, а само един от неговите признаци – симптом, подобен на главоболието или високата температура.

 За какво по-точно става дума, когато ни се вие свят, може да прецени само специалист. Предлагаме Ви анализ на няколко полезни факта, които е добре да знае всеки:

Лъжлива тревога

Ако ви се вие свят, докато сте в обятията на любимия или преди изява пред голяма аудитория, не се притеснявайте. С вашето здраве всичко е наред, а причината за виенето на свят е отделеният адреналин, който предизвиква спазъм на гладката мускулатура, в това число и на гладката мускулатура на съдовете, поради което временно се влошава кръвоснабдяването на мозъка.

Често виенето на свят се наблюдава и при пътуване, люлеене на въртележка или в киното, ако филмът е заснет с “ръчна” техника. В такива случаи се получава несъответствие между това, което възприема нашият вестибуларен апарат, и това, което виждаме ние. Мозъкът реагира едновременно на двата сигнала и става наслагване, което е съпроводено с неприятни усещания.

Именно това състояние, когато е свързано с пътуване по вода, се нарича “морска болест”. При един хора тя е по-силно изразена, при други – по-слабо.

Ако ви се вие свят от височина, също няма повод за тревога. Просто ако дълго време сте гледали в далечината, вашите очи се нуждаят от време за да се фокусират върху близките предмети.

Може да ви се вие свят и заради проблем в кръвоснабдяването на тези отдели от мозъка, които отговорят за равновесието. Просто сте извършили рязко движение с главата. Затова бъдете внимателни, правейки упражнения за мускулите на шията.

Ако сте забравили да хапнете, може да ви се завие свят поради недостига на глюкоза в кръвта.

Време е да се лекувате

Ако ви се вие свят систематично, става дума не за физиологично, а за патологично виене на свят, т.е. то е симптом за някаква болест.

Ако само ви се вие свят

Най-честата причина за това усещане е заболяване на вестибуларния апарат, който се намира във вътрешното ухо. Такова виене на свят се нарича вертиго. То се проявява остро и е съпроводено с илюзията за преместване на собственото тяло или околните предмети в пространството, а също така с гадене, повръщане или студена пот. Тези проблеми могат да възникнат на фона на такова заболяване, каквото е отитът – тогава виенето на свят предшества болката в ухото.

Виене на свят + нарушения в слуха

Ако виенето на свят възниква под формата на пристъпи, които продължават няколко часа и са съпроводени с шум в ушите или намален слух, става дума за болестта на Мениер. Тя възниква, когато течностите, миещи слуховата и вестибуларната част на вътрешното ухо стават повече от обичайното, или при промяна на съотношението на електролитите.

Ако виенето на свят започна незабележимо и е съпроводено с едностранна загуба на слуха, трябва да се направи изследване за злокачествено мозъчно образувание.

Ако едностранната глухота настъпва рязко, диагнозата не е толкова страшна: перилимфатична фистула. По-просто казано - разкъсване на мембраната между средното и вътрешното ухо. Отличителна черта на това заболяване е, че при кашляне или кихане виенето на свят се засилва.

Виене на свят + главоболие

Шумът в ушите, съчетан с гадене и виене на свят или с неприязън към светлина и звуци, може да бъде предвестник на мигрената.

Ако виенето на свят и главоболието се усещат едновременно, не е изключено причината да бъде натравяне (например алкохолно или интоксикация при тежко инфекциозно заболяване) или черепно-мозъчна травма.

Виене на свят + нарушена координация на движенията

Остро възникналото виене на свят, съчетано с изгубване на съзнанието, нарушения в зрението, променена чувствителност, отпадналост, или трудности с координацията, може да бъде предизвикано от такава сериозна причина, каквато е нарушението в мозъчното кръвообращение (инсулт). При възникването на тези симптоми, повикайте незабавно бърза помощ.
на свят + психологически дискомфорт
Усещането за “мъгла” в главата може да се съчетава с виенето на свят при невроза или депресия. Това виене на свят се нарича психогенно – то може да продължи седмици, дори и месеци.

Виене на свят, което се засилва при движение
Виенето на свят, което се засилва при движение (особено ако човекът си е въртял главата в момента на неговото възникване) е свързано с остеохондроза на шийния отдел на гръбначния стълб.
Ако виенето на свят възниква при промяна на положението на тялото и само при определено положение на главата, може би се касае за доброкачествено позиционно виене на свят.

Виене на свят след приемане на лекарства
Това състояние може да бъде предизвикано от някои лекарствени препарати:
- срещу алергия;
- срещу настинка;
- някои антибиотици;
- някои сънотворни;
- някои транквилизатори.


Ако внезапно ви се завие свят, не се притеснявайте, а се постарайте да не паднете (много често се губи равновесие):
• Седнете или легнете, за да може главата и раменете да се намират на едно ниво – това положение подобрява кръвоснабдяването на мозъка.
• Не правете резки движения.
• Опитайте се да фокусирате погледа си върху неподвижен предмет или просто затворете очи.
• Ако виенето на свят не изчезне след известно време, потърсете помощ от невролог.Източник: zdrave.bg

Сподели:
Здраве от природата Виж всички
Красота и козметика Виж всички