Невен - билката чудо за здраве и красота
Сподели:
04 Юли 2018, СрядаНаучете повече за билката невен и лековитите й свойства. Вижте как да приготвите мехлем от невен със свинска мас и масло от невен със зехтин. Невен - билката чудо за здраве и красота

Невен - билката чудо за здраве и красота

За невена накратко
Невенът е цвете, което, както мнозина знаят, има лечебни свойства и се причислява към най-лековитите билки, познати на човечеството. Среща се в югозападна Азия, западна Европа и Средиземноморието. Среща се разбира се и у нас. Цветовете на невена варират от жълто, през оранжево до светло оранжево-червено. У нас цъфти през летните месеци (юни-септември).

Лечебните свойства на невена са признати и използвани от векове. За католиците невенът е свещено цвете и е важна част от церемониите по време на празници, почитащи Дева Мария. В Хиндуизма невенът се използва за украса на свещените статуи в храмовете. Египтяните пък ценяли високо лечебните и разкрасителни свойства на невена и го използвали широко.

В медицината и козметиката се използват всички надземни части на невена, като най-популярни за масова употреба са цветовете. Някои ги използват пресни, други - сушени. От тях лесно може да се приготвят в домашни условия мехлем, масло, запарка или чай.

За какво се използва невенът?
Невенът се използва у нас много широко за зарастване на рани, за справяне с обриви, сърбежи, екземи, разширени вени, акне и други кожни проблеми. Мнозина използват мехлема от невен за справяне с хемороиди и разширени вени. Най-познат е мехлемът от невен, който можете да купите от магазина, да се снабдите с него от билкар или пък да приготвите сами.

Мехлем от невен
Как да приготвите у дома: Трябват ви около 3 ч.ч. изсушен цвят от невен и 500 гр. свинска мас. Разтопете свинската мас и в нея запържете цветовете от невен.

мехлем от невен

Бъркайте с дървена лъжица в продължение на няколко минути, като е важно цветчетата и маста да не загарят. След няколко минути свалете от котлона и оставете да се охлади. След това приберете в хладилника за една нощ. На другия ден разтопете отново много внимателно маста - важно е сместа да е топла, но не гореща. Прецедете през тензух и приберете мехлема от невен в стъклен буркан. Съхранявайте на тъмно. Добре е мехлемът да се използва в рамките на година, защото с течение на времето намаляват лечебните му свойства.

Мехлемът от невен можете да използвате при разширени вени, като нанасяте на проблемните зони 2 пъти на ден.

Мехлемът от невен ще ви помогне да се справите с болезнените хемороиди. Нанесете от мехлема върху хемороидите. Съчетавайте локалното лечение с топли парни бани, в които сте накиснали цветчета от леген.

Мехлемът от невен може да се използва и при трудно зарастващи рани и други кожни проблемми.

Масло от невен
Маслото от невен е друга лечебна разновидност на билката. Можете да го приготвите лесно у дома. Ето как:

Вземете сух буркан и го напълнете до половината с изсушен невен. Допълнете буркана със зехтин (може да използвате и олио). Затворете добре буркана и го оставете на слънчев прозорец за 3-4 седмици. След това прецедете маслото от невен в друг буркан и съхранявайте на тъмно.

Маслото от невен има същите приложения като мехлема. Можете също така да използвате маслото от невен за справяне с акне.

Разкрасяване с невен
Както вече споменахме, невенът може да се използва и за разкрасяване. Смята се, че лековитата билка е чудесен начин да поддържате кожата на лицето здрава и млада и да се борите срещу фините бръчки. За тази цел можете да използвате маслото от невен, което описахме горе.

Можете да приготвите и запарка като в 500 мл вода сложите 4 с.л. сушен невен и оставите за 20 минути под затворен похлупак. След това прецедете. Получената течност използвайте за измиване на лицето след като го почистите или пък си правете компреси с помощта на памучни тампони за по около 20 минути на ден.

Невен при бременност и кърмене
Важно е да обърнем специално внимание на въздействието на невена при бременност и кърмене. Макар да няма стриктна забрана да се използват продукти с невен, много лекари и билкари препоръчват на бременните и кърмачките да избягват да използват масло или мехлем с невен заради риска от спонтанен аборт. Чаят от невен също е непрепоръчителен. Ако все пак сте бременна или кърмите и искате да използвате подобен продукт, ви съветваме да чуете мнението на поне двама лекари, преди да предприемете каквото и да е.Източник: zdrave.rozali

Сподели:
Здраве от природата Виж всички
Красота и козметика Виж всички