Премиер, ама друг път
Сподели:
01 Декември 2016, Четвъртък

Който наистина вярва, че с "1 процент шанс" се прави стабилно правителство, да си спомни за куриозния пример на Сергей Станишев

В последните 24 часа България за малко да не е същата.

Валери Симеонов започна да реди кабинет с чужди министри, като допусна в "А" отбора си "отличничката" Николина Ангелкова.

Красимир Каракачанов реши проблема с парите за пенсионерите, като съкрати на коляно "70% от парите на мнимите инвалиди".

Волен Сидеров за момент си се представи като титуляр на министерски портфейл, но все пак прояви рядка скромност и го отказа, "за да не става мишена".

Фантазиите така се развихриха, че Патриотите за малко пак да извадят дялания камък Стуци Ламборгинито - да поеме я Отбраната, я Транспорта, а защо не и двете.

Реформаторите и БДЦ, разбира се, също се подредиха на опашката за "златния мандат". Не всеки ден е политическата Коледа.

И докато полетът на амбициите кръжеше между Дондуков 1 и Дондуков 2, малко по на изток парламентът на плаващите мнозинства приемаше без много шум всички бюджетни предложения на Владислав Горанов.

Малко след това Цветан Цветанов окончателно съсече всички мечти и илюзии за власт на Патриотите. А Бойко Борисов направо ги рани в сърцето, като се спаси в братска Унгария, където лично вождът на народите Виктор Орбан го окичи с орден за "граждански заслуги".

Явно си го е заслужил преди седмица, когато гасеше с водоноска мигрантския пожар в Харманли.

Ако ПФ продължава да настоява, че ще "спаси България от безвремието и безредието" с кабинет на принципа "Тук сме си само наши хора", съвсем скоро ще занули цялата победоносна инерция от президентските избори.

Който наистина вярва, че с "1 процент шанс" се прави стабилно правителство, да си спомни за куриозния пример на Сергей Станишев от юли 2005 г. - току-що избран премиер със 120 гласа "за" и 119 "против", бламиран с неизбран кабинет заради 1 глас разлика (този на Станишев, който вече беше загубил правото си да гласува като депутат).

БСП държеше да използва мандата си, без да си осигури подкрепа - ДПС ги наказа с унижение.

Не, че искаме да предизвикваме съдбата, но все пак - Войводата ще стане премиер, ама друг път.

Предизборната баница с късмети вече се пече: за ГЕРБ - мажоритарни избори (по консенсусната смесена система), за БСП - тупкане на топката със служебния кабинет до началото на мандата на Румен Радев, за ДПС - възможност да се прегрупират преди следващите избори. За Реформаторите... призовки.

Каква е поуката? Понякога е добре да отделяме поне 24 часа, за да си помислим как би изглеждала България след една година. Преди да е станало късно.Автор: Дияна Костова
Източник: webcafe.bg

Сподели:
Красота и козметика Виж всички