Чесън – за здрави артерии и нормално кръвно
Сподели:
12 Септември 2018, Сряда

За българина не е чужда информацията, че чесънът е полезен и освен тъмни сили с него могат да се „изплашат“ куп вируси.

Чесънът доказано повишава защитните сили на организма и допринася за подобряването на общото здравословно състояние.

Според изследователи от Медицинския център към Университета на Мериленд, САЩ, ползата от консумацията на чесън за здраве има, ако се хапват поне по 4 скилидки всеки ден. Лечебните свойства на пикантната подправка се дължат на алицина в него, същата заради която той носи специфичния си вкус и миризма.

С 63% по-малко са боледуванията от простудни заболявания при редовна консумация на чесън, според данни на британско изследване от 2001 г., а в случай на инфекция все пак, периодът на боледуване се скъсява до две трети – и така настинка държи вместо обичайните 5 дни, само ден и половина.

По-голямата полза за българина от чесъна е, че с него той може да подпомага профилактиката на високото кръвно налягане и сърдечносъдовите заболявания, от които страда масово.

Според научна публикация от преди две години, поместена в пакистанско издание на фармацевтичните науки, при прием на 600 мг – 1,5 г екстракт от стар чесън за половин година се постига ефект равен на приема на лекарство за контрол на хипертензия.

Предположенията на изследователите за този ефект са, че голямото количество полисулфиди в чесъна активират отделянето на вазодилататори като ендотел релаксиращ фактор в организма. Това допринася за отпускане на стените на кръвоносните съдове и нормализиране на артериалното налягане.

Чесънът е полезен за сърдечносъдовата система и по друг начин – доказано е, че консумацията му влияе на нивото на общия холестерол в кръвта, като го намалява. Този ефект се получава от действието му да потиска активността на ензим в черния дроб, отговорен за образуването на холестерола.

Според експерти по нутрилогия и диетология съставките в чесъна имат свойството да променят способностите на организма да „разтваря“ мастните плаки в кръвта, с което, още веднъж, намалява риска от стесняване на артериите и съответно риска от сърдечносъдови инциденти като инфаркт и инсулт.
Източник: puls.bg

Сподели:
Здраве от природата Виж всички
Красота и козметика Виж всички