9 показатели на кръвта, които ще разкажат всичко за вашето здраве
Сподели:
12 Септември 2018, Сряда

Какво ни казва нашата кръв?

Анализ на кръвна картина се прави почти при всяко заболяване. И грамотен лекар със сигурност ще ви изпрати първо „да дадете кръв“. За общ анализ се взема кръв от вената или от пръста. При първично изследване е възможно да не е на празен стомах. Но при пълна кръвна картина да ядете не бива в никакъв случай! Не забравяйте това!
Причината за това изискване е проста: всяка храна ще промени кръвната захар и анализът няма да е обективен. Най-добре е да дадете проба след кратка почивка (затова най-често ходим на изследване сутрин). Отново заради чистотата на изследванията.
Компетентният лекар непременно ще вземе под внимание пола и физиологичното ви състояние. Тъй като, например, при жените по време на ПМС се повишава СУЕ (скорост на утаяване на еритроцитите) и намалява броя на тромбоцитите.
Показатели за общ анализ:
1. Хемоглобин (Hb)
Това е пигмент на кръвта, съдържащ се в еритроцитите, основната функция на който е да транспортира кислорода от белите дробове до тъканите и извеждането от организма на CO2. Нормалните показатели за мъже са 130-160 г/л, за жените – 120-140 г/л. Ако нивото на хемоглобина е понижено, това говори за възможна анемия, кръвозагуба или скрити вътрешни кръвотечения при поражения на вътрешните органи. Повишаване на хемоглобина обикновено се наблюдава при заболявания на кръвта и някои видове сърдечна недостатъчност.
2. Еритроцити (червени кръвни клетки)
Това са буквално червени кръвни телца, които съдържат хемоглобин. Нормални стойности при мъже – 4,6-6,1 х 1012/l, за жени – 4,2-5,4 х 1012/l. Повишено производство на червени кръвни телца се получава при здрави хора на голяма височина в планините, както и при порок на сърцето, болести на бронхите, белите дробове, бъбреците и черния дроб. Понякога това говори за излишък (изобилие) на стероидни хормони в организма. Липса на червени кръвни телца свидетелства за анемия, остра кръвозагуба, хронични възпалителни процеси. И понякога се случва в късните периоди от бременността.
3. Левкоцити
Бели кръвни клетки. Произвеждат се в костния мозък и лимфните възли и предпазват организма от външни въздействия. Норма за всички – 4.3-10.8 х 109 клетки на литър. Увеличение говори за наличието на инфекция и възпаление. Случва се повишаване и при различни ситуации, понякога без да са свързани с болести. Те могат да скочат от физическо напрежение, стрес или бременност. Но може и левкоцитозата да е свързана с болести, а именно:
бактериални инфекции;
възпалителни процеси;
алергични реакции;
левкози;
прием на хормонални лекарства, някои сърдечни лекарства.
А има и левкопения (недостатъчно левкоцити) – може да говори за вирусна инфекция (например, грип) или за прием на някои медикаменти, например обезболяващи, антиконвулсанти.
4. Тромбоцити
Клетките, които осигуряват съсирването на кръвта, участват в образуването на кръвни съсиреци (тромби). Нормалното количество – 140 000-400 000 в 1 микролитър кръв или референтни стойности на средения обем на тромбоцитите (МРV) е  7,40-10.4 µm3. Ако са над нормата, тогава може би имате туберкулоза, улцерозен (язвен) колит, цироза на черния дроб. Това се случва още и след операции или при употреба на хормонални лекарства. Под нормата се случва при действие на алкохол, отравяне с тежки метали, заболявания на кръвта, бъбречна недостатъчност, заболявания на черния дроб, далака, хормонални нарушения. Както и при действието на някои медикаменти: антибиотици, диуретици, Дигоксин, нитроглицерин, хормони.
5. СУЕ или РУЕ
Скорост на утаяване на еритроцитите (червените кръвни телца). Това е показател за протичане на болест. Обикновено СУЕ се увеличава с 2-4 пъти при протичане на заболяването и се нормализира бавно, а пик достига по време на възстановителния период. Норма за мъжете – до 50 год. 0-15 мм/час, над 50 год. 0-20 мм/час. Жени – до 50 год. 0-20 мм/час, над 50 год. 0-30 мм/час. Повишени показатели има при инфекции, възпаления, анемии, заболявания на бъбреците, хормонални нарушения, шок след травми и операции, при бременност, след раждане, по време на менструация. А понижаване се наблюдава при недостатъчност на кръвообращението, анафилактичен шок.
6. Глюкоза (кръвна захар)
Концентрацията на глюкоза в здравия организъм трябва да бъде при нормални стойности:
Кръвна захар на гладно: 3.9–5.5 mmol/L (70–99 mg/dL);
Кръвна захар 2 часа след хранене: 3.9–8.1 mmol/L (70–145 mg/dL);
Случайно измерване на кръвна захар: 3.9–6.9 mmol/L (70–125 mg/dL)
Повишена глюкоза свидетелства за недостатъчно и нередовно хранене, хормонални заболявания, а понижените ? стойности – за захарен диабет.
7. Общ белтък
Нормата е – 58-80 грама /литър. При влошаване работата на черния дроб, бъбреците, при недохранване, той се понижава. Това често се случва след тежки диети.
8. Общ билирубин
Билирубинът трябва да е между 3,4-21 ммол/литър. Той е показател за работата на черния дроб. При хепатити, камъни в жлъчката или разрушаване на еритроцитите нивата на билирубина се повишават. При новородените повишените нива на билирубин може да са временна находка и да се нормализират от само себе си в рамките на няколко дни до 2 седмици – физиологична жълтеница на новороденото. Стойностите на билирубин при новородени е възможно да се повишат при засилено разрушаване на червените кръвни клетки (еритроцити).
9. Креатинин
Креатининът отговаря за вашите бъбреци. Неговата нормална концентрация: 44-134 ммол/литър. Превишение на нормите – признаци за бъбречна недостатъчност. Под нормата – означава, че трябва да се повиши имунитета. Среща се по-рядко и може да е свързано с мускулна дистрофия, бременност, възрастова обусловеност, чернодробни заболявания, диета с много нисък процент на белтъчини.Източник: https://himera.eu/

Сподели:
Здраве от природата Виж всички
Хранене и спорт Виж всички