Слънцезащитни кремове менте водят до тежки изгаряния
Сподели:
21 Юли 2017, Петък

Кремовете менте за предпазване от вредните слънчеви лъчи могат до доведат до обриви и тежки изгаряния на кожата.Това припомнят топ дерматолози в разгара на лятото. Онези, които работят по морето, вече са се сблъскали с няколко „изпържени“ летовници, които е трябвало да бъдат приети в болница след слънчеви бани.

Три случая на туристи с тежко изгаряне на кожата след плаж са приели в бургаската многопрофилна болница през почивните дни. Такива пациенти обаче не липсват и във Варна – там няма хоспитализирани летовници, но през спешния център на „Св. Марина“ всеки ден минавали по няколко души с подобни оплаквания. Всички твърдели, че са използвали слънцезащитни продукти и затова не са усетили пораженията, които са им нанесли лъчите.

„Тези кремове са ефективни, камо когато са качествени“, твърди доц. Мери Ганчева. Тя съветва да се избягва масовата козметика, която се продава в големите хипермаркети, будките и магазинчета по плажа. Препоръчва дерматологично тествани продукти, които са налични в аптеките. „Според европейските стандарти най-високият слънцезащитен фактор е 50. Всички флакони, на които пише фактор над 60, 80 или 100% защита, са със съмнителен произход“, категорична е доц. Ганчева. За съжаление обаче и тази година от Асоциацията на активните потребители констатират лоши търговски практики.

„Има кремове с претенциите, че защитават кожата 24 часа. Подобни твърдения обаче са много нелепи, тъй като всички са наясно, че покритието трябва да се нанася през 2 часа или след всяко излизане от водата“, заяви вчера Богомил Николов. Според него никой у нас не тества продуктите дали съдържанието отговаря на етикета, тъй като изследването е скъпо. Човек трябва да разчита на коректността на производителя, т.е. няма как да е сигурен, че купувайки с слънцезащитен крем няма да се изрине или да се зачерви.

Оказва се, че спасителите по родните плажове си имат своя версия на кремовете за тен – те използвали комбинация от бира и зехтин. „Чувал съм от лекарите на плажа, че зехтинът прави кожата мека и я отпуска, а в билата има много полезни съставки, които помагат на кожата да почернее без да изгаря“, твърди Стоян Хаджииванов, който от месец охранява едни от плажовете по северното Черноморие.

Ако човек възнамерява да се пече на слънце, добре е да знае също така че не бива да смесва крема предпазващ от слънчевите лъчи с парфюм, дезодорант или друга козметика. „Подобно поведение може да доведе до алергии“, казва още доц. Ганчева. По думите й трябва да се внимава и с приема на някои лекарства. Съчетаването на слънцезащитния крем с приема на някои антибиотици, антидепресанти и медикаментите за понижаване на високото кръвно може да доведе до обриви по кожата.Източник: hospital.bg

Сподели:
Здраве от природата Виж всички