Д-р Марлена Панайотова: Заразяването с хеликобактер става основно в детска възраст
Сподели:
28 Август 2017, Понеделник

Острите болки са от хранителни разстройства и чревни инфекции

Лятото е време за игри и море, но то е характерно и с летните инфекции при малчуганите. Кои са те и как родителите да предпазват от тях децата си, кои са останалите проблеми на храносмилателната система при младежите, разговаряме с д-р Марлена Панайотова, детски гастроентеролог в Отделението по педиатрия във водеща болница в Стара Загора.

Д-р Марлена Панайотова е главен асистент, специалист по детски болести и детска гастроентерология. Има квалификации по ултразвукова диагностика на коремни органи, гастро-интестинална ендоскопия. Преминала е специализации в Залцбург, Амстердам, Атина и Лондон. 

- Д-р Панайотова, увеличиха ли се летните инфекции при децата?
- Сезонните проблеми зачестиха през последния месец. Много често през лятото се обострят гастроентеритите, причинени от вирусни инфекции. Профилактиката и лечението трябва да става своевременно, защото рискът от дехидратация, от хипотрофия е налице, особено ако децата са в рискови групи.

- Кои деца влизат в рисковите групи?
- Сред тях са кърмачетата до 1 година, хипотрофичните деца, недоносените, малчуганите с ниско тегло или с друго хронично заболяване. Това е основание да се предлага хоспитализация, за да се избегне опасността от дехидратация и спадане на тегло.

- Предполагам най-важна в този случай е профилактиката. Какви мерки трябва да се вземат?
- Профилактиката на тези заболявания е хигиена на ръцете, избягване на заведения за обществено хранене, въздържане от консумации на малотрайни храни.

- Кои са другите чести заболявания на храносмилателната система при малчуганите?
- Заболяванията на храносмилателната система при децата са вторите по честота, след дихателните и техните прояви непрекъснато се увеличават. Те лесно се разпознават от личните лекари и своевременно се насочват към детския кабинет. Най-честите заболявания, с които идват при нас децата, са коремните болки. При около 50% от случаите има някакви стомашно-чревни оплаквания.

- Защо през лятото се увеличават случаите на деца със стомашно-чревни оплаквания?
- Заболеваемостта през лятото е много висока и се обуславя от температурите, осигуряващи преживяемост на причинителите във външната среда, а редица особености на детския организъм обуславят повишена възприемчивост към тях. На практика, животозастрашаващите случаи са няколко месечно, но леките и средно тежките храносмилателни разстройства са доста чести - една трета от заболелите през летния период.

Причинителите на летните разстройства са основно вируси и по-рядко бактерии. При децата до една година протичат тежко и това е обяснимо - в тази възраст трансплацентарният имунитет е изчерпан, нивата на имуноглобулините са физиологично ниски и това определя и по-голямата опасност от сериозна дехидратация. Ако има непрекъснато повръщане, висока температура в продължение на няколко дни,

многократни воднисти изхождания,

особено с примес на слуз и на кръв - това са абсолютни показания за незабавна консултация с педиатър или детски гастроентеролог. Нерядко се налага и болнично лечение.
-
Грешат ли родителите с лекарства, спиращи бързо разстройството?
- Не са подходящи, трябва максимално оводняване през устата, в редки случаи венозно и диетолечение. Средствата, които запичат и намаляват изхожданията, не са подходящи и не водят до добър краен резултат, защото задържат токсините в организма. Неотменна част от медикаментозното и от диетолечението са пробиотиците. Доказано е, че приемът на млечнокисели бактерии и пробиотици скъсява значително периода на острата диария.- Каква е причината за появата на остра болка при детето?
- Острите болки най-често са причинени от хранителни разтройства, инфекции с чревни вируси, които причиняват сезонни гастроентерити, но най-голямо предизвикателство са децата с рецидивиращи коремни болки, които продължават повече от три месеца. Те са съчетани с повръщане, паталогични изхождания и други психосоматични оплаквания. Такива деца подлежат на обстоен преглед, тъй като при голяма част от тях се установява сериозна органична причина, но всичко е лечимо, когато се установи навреме. При голяма част се открива хеликобактер пилори инфекция, а това са хроничните гастрити и гастро-езофагеалната рефлуксна болест.

- Как става заразяването с хеликобактер пилори?
- Хеликобактер пилори инфекцията е световно разпространена и заразяването с нея става основно в детска възраст и тя продължава цял живот. В нашата болница има микробиологична лаборатория, която е оборудвана с всички възможности за разпознаване на тази инфекция, патохистологична лаборатория, която помага с прецизните си резултати.

- Има ли други причини за коремните болки?
- Втората по честота причина за рецидивиращите болки е запекът. Това е проблем, който често се подценява от родителите на засегнатите деца, а причините за него са чисто функционални в голямата си част. Причини, като аномалии на гастроинтестиналния тракт са малко на брой - срещат се само при 5% от децата със запек.

В 95% от случаите се касае за невинна функционална причина.

Лечението при подобни проблеми е продължително и прогнозата е много добра.

Друг проблем, който възниква при подрастващите, е синдромът на раздразненото дебело черво. Обикновено най-засегнати са младежи и девойки от 11- до 16-годишна възраст. Най-често причините за подобни оплаквания са психосоматични. Тук роля играе училищният стрес или проблеми в семейната среда.

- Кои са най-характерните симптоми при такъв проблем?
- В много случаи симптомите са болки, затруднено изхождане до степен, че страдащите не могат да посещават училище. Това е голям социално-значим проблем, затова при повечето пациенти със сходни симптоми, освен медикаментозното лечение и ендоскопската оценка, се търси консултация с психолог.

- Увеличават ли се децата с наднормено тегло?
- Проблемите на храненето са големи в детска възраст. Един от тях е затлъстяването, което придобива епидемични размери. Свръхтеглото води до усложнения в сърдечносъдовата система, метаболитен синдром, може да доведе и до увреждане на черния дроб на подрастващия организъм. Профилактиката трябва да бъде още от най-ранна детска възраст. Проблемите на храненето започват от кърмаческа възраст. Младежи и девойки, които имат проблем със затлъстяването, трябва да заложат на рационално хранене и добър двигателен режим след консултация със специалист.

Милена ВАСИЛЕВАИзточник: zdrave.to

Сподели:
Здраве от природата Виж всички
Красота и козметика Виж всички