Каква е ползата от чая каркаде?
Сподели:
11 Септември 2017, ПонеделникНа каркаде (хибискус) се приписват многобройни лечебни свойства. Но доколко са верни те?  В Африка например от векове използват това растение в качеството му на средство за понижаване на температурата; за лечение на сърдечносъдови заболявания, при симптоми на простуда. Жителите на Иран и до ден-днешен пият каркаде при повишено кръвно налягане. Според последни научни изследвания това растение оказва лечебно въздействие при хиперлипидемия и атеросклероза; при хипертонична болест на сърцето, стенокардия, диабет. Мета-анализ от няколко изследвания, публикуван през 2015 г., потвърждава изводите от предишни изследвания: каркаде влияе благоприятно и на систоличното, и на диастоличното налягане при болните от хипертензия. За съжаление, към днешна дата лекарите не могат да препоръчват тази напитка при хипертонична болест заради недостатъчна научна база. Нужни са нови доказателства. През 2011 г. се появи изследване, което сравнява влиянието на черния чай и каркаде по отношение нивото на холестерола. Според това изследване “не било отбелязано значително понижаване на “лошия” холестерол или липопротеините с ниска плътност”. Но било отбелязано повишаване нивото на липопротеините с висока плътност. Това послужило като позитивен сигнал за лекарите. Други изследвания дават противоречиви резултати, т.е. въпросът остава отворен и до ден-днешен.

Относно хранителната ценност на чай от каркаде, се смята, че той е нискокалорична и полезна за фигурата напитка. Липсата на кофеин, богатият вкус и аромат го правят уместен за всяка трапеза. Характерният червен цвят е за сметка на антоцианините - биологично-активни вещества, които притежават антиоксидантни свойства. Аналогични вещества се съдържат в черната боровинка, в синята боровинка, в къпината също. 

Като всяко лекарствено растение чаят от каркаде също има странични ефекти и противопоказания.

Особено внимание заслужават изследванията, публикувани от Аризонския университет през 2013 г. Авторите стигнали до извода, че високите дози от екстракт от хибискус увреждат черния дроб. Затова не е желателно да го приемате с разпространения диуретик хидрохлортиазид, а също и парацетамол. Едновременният прием на хибискус и парацетамол ускорява отделянето на лекарството от организма и съществено съкращава продължителността на терапевтичния му ефект.

По данни от други източници, каркаде отслабва фармакологичното действие на препарата хлорохин - популярно в целия свят средство за лечение на малария. Взаимодействието на каркаде с много лекарства остава слабо проучено, затова западните специалисти не препоръчват този чай да се пие едновременно с каквито и да е лекарствени средства! При захарен диабет и хипертонична болест внимателно следете показателите на кръвното налягане и захарта - хибискусът може да ги понижи. При хипотония лекарите отбелязват теоретичен риск от прекалено спадане на кръвното налягане. Отчитайки възможното влияние на напитката върху нивото на захар в кръвта, американските хирурзи съветват да се откажете от каркаде най-малко две седмици преди планирана операция. При бременност и кърмене напитката също е противопоказна! Има сведения за спонтанен аборт, но липсват данни за влиянието на напитката върху детето. 

Яна БОЯДЖИЕВА
Сподели:
Красота и козметика Виж всички