Разширени вени по време на бременността
Сподели:
13 Септември 2017, СрядаСимптоми на разширените вени
По време на бременността се наблюдават множество промени в организма на бъдещата майка. Повишаването на нивата на хормоните, които благоприятстват разширяването на венозните стени е една от тях. Първите симптоми, които са показателни за развитието на разширени вени са:

силно усещане на тежест в долните крайници
болка в краката и / или болка в слабините
подуване на глезените и краката
нощни спазми
отоци
Симптомите се засилват по време на най-горещите месеци от годината, но се различават според триместрите на бременността:

Първи триместър: Прогестеронът увеличава вазодилатацията (разширяването на съдовете) и са на лице първите признаци на умора и появата на истинските разширени вени по краката;

Второ тримесечие: Увеличаването в размерите на матката води до притискане на тазовите вени, като при  влошаване на симптомите се наблюдава появата на отоци;

Трето тримесечие: Поради започнатата подготовка на организма за раждането, се увеличава опасността от съсиреци в кръвоносните съдовете, поради свръхпроизводството на ензима тромбин. В комбинация с увеличаването на размерите на плода са възможни запушвания в съдовете.


В момента, в който разширени вени преминат една определена граница и могат да възникнат възпаления познати под наименованието флебит. Те се проявяват с усещане за силна болка, повишаване на температура на крайника и налягането в съдовете.

Разширените вени засягат най-често долните крайници, но могат да се появят и в други части на тялото, като областта на корема, в перинеалния и вагиналния регион (областта на големите срамни устни).

Лечение
В повечето случаи разширените вени изчезват няколко седмици след раждането. Но при предразположените към това заболяване на пациентите, които имат рискови фактори, е възможно да се наложи лечение преди и след раждането.

Проблемите с разширените вени по време на бременността могат да бъдат облекчени с някои природни лекове, които нямат странични ефекти върху плода:

Използвайте еластични чорапи, които подобряват циркулацията на кръвта;
Практикувайте плуване, водна аеробика и ходене с умерени темпове;

Приемайте подходяща храна - избягвайте солта, захарта и мазнините, заместете ги с  богати на фибри храни. Полезни са червени плодове - боровинки, грозде, малини и т.н. Също така включете в диетата си богати на витамини С храни, които увеличават  колагена като киви, моркови, цитрусови плодове и чушки;
Спрете цигарите;
Използвайте кремове и гелове на базата на конски кестен, червено грозде или невен;
Правете лимфодренажен масаж на краката с ябълков оцет.

Макар да не съществува пряк риск за здравето на вашето бебе, разширените вени са проблем, който не бива да се пренебрегва, а консултирането с лекар при влошаване на симптомите, както и при наличие на генетично предразположение, е препоръчително.Източник: rozali.com

В категории: БРЕМЕННОСТ И ДЕТЕ
Сподели:
Красота и козметика Виж всички