Съвети за готвене на киноа
Сподели:
09 Ноември 2017, ЧетвъртъкЗащо киноа?
Киноа е древна зърнена култура, дори по-точно казано попада в групата на семената, култивирана в зоната на Андите преди 5 000 години. Наричат я "златото на инките" заради безбройните й полезни свойства.

Киноата е богата на желязо, магнезий и фибри. Чудесен начин да добавите протеини към менюто си. А най-големият плюс на киноата е, че се готви бързо и лесно.

Видове киноа
На теория има над 1800 разновидности киноа. Най-разпространени обаче са 3 вида - бяла, черна и червена. Бялата киноа има неутрален вкус и ако тепърва включвате киноа в менюто си, започнете с нея.

Черната и червената киноа имат далеч по-силен вкус. Те са чудесно допълнение към салати, защото добавят различен нюанс към ястието, а и са по-цветни.


"Рецепта за лесна, бърза и вкусна салата с киноа и нектарини. Продукти и начин на приготвяне на Салата с киноа и нектарини..."

Съвети при готвене на киноа
Винаги мийте киноата преди готвене. В противен случай, след сваряване може да има неприятен горчив вкус заради естественото си покритие, наречено сапонин. Затова изплакнете киноата под силна струя вода няколко пъти. Мнозина след миенето, киснат киноата за една нощ във вода, но това не винаги е задължително.

Киноата се надува при готвене. За да се ориентирате колко да сготвите, имайте предвид, че 1 чаша сурова киноа след варене се превръща в около 2.5 - 3 чаши.

1 чаша киноа се вари около 15-20 минути в съотношение 1:2 (1 чаша киноа в 2 чаши течност
готвене на киноа, варене на киноа, миене на киноа

Можете да варите киноата с вода, но далеч по-добри алтернативи са пилешкият или зеленчуковият бульон. Ако случайно приготвите и домашни бульони, това ще превърне киноата в още по-вкусно допълнение към трапезата. Също така при варене можете да сложите във водата стръкче пресен розмарин, дафинов лист, черен пипер или наситнен чесън за по-богат вкус.

Киноата можете да поднасяте като съставка на различни салата. Подходяща е обаче и като гарнитура към риба или месо.Източник: rozali.com

В категории: ХРАНЕНЕ И СПОРТ
Сподели:
Красота и козметика Виж всички