Ласка Ненова: Когато човек реши, лесно може да намери начини да се движи повече
Сподели:
11 Декември 2017, ПонеделникАктивна и в живота, и в спорта. Координатор на най-голямата европейска обществена кампания за физическа активност NowWeMove за 49 държави в Европа и гръбнакът, който стои зад проекта Място. За нея оправданията не са извинение, защото когато има желание, се намира и начин. Представяме ви Ласка Ненова.

Ласка, кого виждаш в огледалото?

Мечтател, но в същото време и работoхолик, защото мечтите трябва да се изработят.

Mениджър си на кампанията NowWeMove в 49 държави. Как се случи това?

През 2012 г. провеждах обучение във Франция на тема “Health and wellbeing”. По време на обучението една млада дама, представи идеята за Европейска Седмица на движението и спорта - MOVE Week. На мен толкова ми хареса, че реших да организирам MOVE Week в Пловдив. Така с много желание, куп идеи, помощ от приятели и партньори, и само с 200 лв., през 2012 г. успях да координирам над 100 различни събития в рамките на 7 дни на територията на град Пловдив.

След като отчетох седмицата на ISCA (International Sport and Culture Association) те ме поканиха на среща, на която ми предложиха да стана координатор на MOVE Week за Източна Европа. През 2013 г. 70% от събитията в Европа бяха от Източна Европа и така в края на 2013 г. вече бях поканена да координирам инициативата на Европейско ниво. Плановете са през 2018 г. да разрастнем инициативата на глобално ниво. 

Кои от всички тези държави са оставили най-силно впечатление у теб за добре развита спортна култура?

За мен е много важно да правим разлика между термините спорт и физическа култура, физическа активност, спорт за всички. Ако напишеш “спорт” в Google, най-често излизат следните резултати: “Вижте актуални новини, резултати, статистика и коментари за футбол и спорт”.  Но спортът не е само футбол, нали така? В тази връзка скандинавските държави, Германия, Австрия и Холандия имат най-добре развита култура и разбиране към ползите от физическата активност за здраве.

В някои държави, като  Дания например, Министерството на Културата отговаря за спорта и физическата активност. Там няма отделно спортно министерство, а в същото време около 90% от населението е физически активно.

В същото време Холандия е примерът, който обичам да давам - там физическата култура и движението са приоритет на държавата от 70-те години на миналия век и тази държава е много напред по отношение на масовия спорт.

А кои са “най-заседнали”?

В Европа най-обездвижените нации, по статистически данни, са България, Малта и Португалия. Но тук трябва да отворя едно "но", хората от тези държави не са обездвижени, защото са мързеливи, а защото в съответните държави масовият спорт не е с такъв голям приоритет и няма нужната инфраструктура, за да са активни хората.  Преди време писах статия по темата за най-активните и най-неактивните нации, която точно обяснява статистиките, които често се обобщават  - “Защо българите не сме най-мързеливата нация”.София ще бъде Европейска столица на спорта за 2018 година. Това амбицира ли повече спортни инициативи?

В последно време наблюдаваме повече инициативи насочени към масовия гражданин, така че предполам, че да.

Разкажи ни за проекта Място (The Spot).

Място е един проект-мечта, която изчакваше своето време почти 10 години. Първоначално го бях замислила за Пловдив, но в последствие, след множество обучения и пътувания из страната, реших, че повече полза от проекта ще имат малките населени места, в които не се случват много неща.

С TheSpot даваме възможност на територията на 10 общини в България да бъде изградено социално пространство, което е привлекателно за младите хора. С него ние целим подобряване на градската среда, инвестиране в нови и различни места, които отговарят на нуждите на местните общности, изграждане и поддържане на партньорски взаимоотношения между Общината, НПО сектора и младите хора, както и активно въвличане на младите хора от идеята до реализацията на мястото.

Най-важното за мен е, че проектът е воден от общността. В центъра, обаче, остават младите хора. От тях идват доброволци и лидери, а младежките организации са техните ментори.

Проектът вече създаде 10-те места планирани за тази година. Сега на 29-ти предстои конференцията –„Бъдещето на Placemaking в България“, с която ще закрием проекта за тази година. Събитието ще бъде на много високо ниво. Поканили сме лектори от Германия и Холандия, които ще предоставят на участниците различен и актуален поглед върху процеса на Placemaking. Най-хубавото и полезното в случая е, че събитието ще бъде със свободен достъп за всички, които се интересуват от темата placemaking.Какво е мнението ти за тежестта на часовете по физическо възпитание в училищата?

За мое съжаление часовете по физическа култура нямат нужната тежест в училищната програма.  Дори и родителите не разбират ползите за техните деца от тези часове, както и от свободното време за игри навън. Родители и преподаватели наблягат на предметите като литература, математика, но това, което ние се опитваме да направим е да им докажем, че ако младите са физически активни редовно, то и техните резултати в училище ще се подобрят. Преди време излезе изследване, в което се обяснява, че за пръв път в историята на човечеството се очаква децата ни да имат по-малка продъжителност на живот от нас заради обездвижването и причинените от него заболявания. 

Темата за спорта върви ръка за ръка със здравословното хранене. До колко българинът има култура и информираност по темата?

За съжаление, както и по темата с фитнеса, така и по темата с храненето има много заблуди. Често попадам на статии, които са откровено заблуждаващи. Най-често тази информация е с цел продажба  на поредния био/здравословен продукт, поредната чудодейна диета, продукт за отслабване или хранителни добавки. За мен е много важно всеки един от нас, който е решил да променя начина си на живот да го прави информирано и разумно и да не купува първото чудо, продукт или решение, което му се предлага.

В тази връзка не е необходимо да си супер експерт, за да правиш информирани решения. Трябва да се знаят няколко основни неща. Бих посъветвала хората, когато пазаруват да се зачитат в етикетите - аз редовно го правя особено на щанда за “здравословни храни”. Така например био продукт, здравословен, играещ ролята на десерт, често има глюкозо-фруктоезен сироп в състава си, което е далеч от здравословното. В голяма част от натуралните сокове, често етикетирани като био, без добавки и оцветители, и съответно здравословни, има повече захар от популярни газирани напитки.

Моето кредо - чети и бъди критичен към информацията, която ти се поднася.

Какво включва твоята спортна програма?

Когато съм в България тренирам четири дни в седмицата. Работя под надзора на моя приятел,  който води силово-кондиционни тренировки в WOW Gym - клуб за функционално трениране, който създадохме през 2010 г. заедно с него. През работната седмица се стремя да се раздвижвам през целия ден - целта ми е на всеки час да имам поне 5 минути леки упражнения за раздвижване, за да отпусна врата и гърба. Също така си създавам условия да правя поне по 10 000 крачки на ден.

Сега ще ме питате - ама ти работиш ли въобще? Моят отговор - дори по-ефективно от много хора, които не вмъкват движение в дните си. За мен движението дори не е въпрос на избор - ако не се движа, имам болки в гърба и врата и не съм толкова продуктивна. Ако трябва да отида на среща - винаги планирам да отида пеша. Ако не мога да отида пеша, паркирам колата поне на 10 мин път от мястото на срещата. Не използвам ескалатори и асансьори, когато има опция със стълби. Голяма част от срещите ми са “walk and talk” - разговор по време на разходка.

Когато човек реши, лесно може да намери начини да вмъква движение в дните си.


А хранителният ти режим?

Не залитам в крайности, не следвам чудодейни идеи, не залитам по био и супер храни. Опитвам се да купувам храни, които не са предварително обработени, избягвам всички нискомаслени продукти. Консумирам основно месо и зеленчуци, но не отказвам на паста и пица. Най-вече се опитвам се да не преяждам, да не прекалявам със сладкото, но ако ми се яде шоколад или сладолед си хапвам, не се спирам.

За мен най-големият проблем на нашето време е преяждането - всички ние ядем повече отколкото трябва и не го осъзнаваме, че дори и го отричаме.  Ако осъзнаем, че преяждаме, вместо да търсим лесни решения в хапчета, диети, извинения с наследствени гени и бавен метаболизъм, то тогава много хора ще успеят да стъпят на правилния път.

Успехът за теб е...

Да виждам положителни промени, които са резултат от моята работа. 

Какво те кара да се усмихваш?

Много сериозен въпрос, който ме кара да се замисля. Имам различни усмивки за различните поводи - победна усмивка, когато получа новина за одобрен проект, за който сме се борили много; приятелска усмивка, когато се срещна с приятел; усмивка на гордост, когато млад човек, който аз съм учила, успява; глупава усмивка, когато на котката ми ѝ писне да ме моли за внимание и се стоварва по гръб върху клавиатурата на компютъра; усмивка за камерите...поводи за усмивки има много. След тренировка винаги съм усмихната и супер позитивна.Източник: uspelite.bg

В категории: Интервюта
Сподели:
Здраве от природата Виж всички
Красота и козметика Виж всички