Най-полезните спортове
Сподели:
31 Юли 2018, Вторник

Плуването, карането на колело, аеробиката и тенисът са най-полезните за здравето видове спорт, смятат австралийски учени.

"Нашите наблюдения са показали, че е важно не само това колко често и по колко тренирате, но също и самият вид на спорта. Изглежда, че практикуването на различни видове спорт може по различен начин да влияе на здравето на човек“, заяви Еманюел Стаматакис от Университета в Сидни.

Стаматакис и нейните колеги са направили заключенията си на базата на данни от социалните служби на Великобритания и Австралия от 1994 – 2006 г. за здравето на около 80 000 души, занимаващи се със спорт.

Целта на тяхното изследване е била да се установи дали интензивната физическа активност се отразява на продължителността на живота и предразположението към различни болести, инфаркт, инсулт и други проблеми на сърдечно-съдовата система.

Авторите също така решават да проверят до колко определените видове спорт също се отразяват на човешкото здраве. Така учените са стигнали до заключението, че не всички спортове са еднакво полезни.

Така те са установили, че например футболът, бягането, тежката атлетика не се отразяват на продължителността на живота и смъртността от сърдечно-съдови проблеми.

В същото време бадминтонът, тенисът и скуошът са сред най-полезните спортове при възрастните хора. Те понижават риска от преждевременна смърт с 47% и с 56% риска от проблеми със сърцето.

Аналогично плуването и аеробиката понижават шанса от смърт с 27%-28% и със съответно 36% и 41% процента – от сърдечно-съдови проблеми.

Източник: БГНЕС
В категории: ХРАНЕНЕ И СПОРТ
Сподели:
Здраве от природата Виж всички
Красота и козметика Виж всички