Грижа за проблемната кожа през зимата
Сподели:
21 Декември 2017, ЧетвъртъкПрез зимата кожата ни е особено чувствителна, тъй като се влияе от промяната в температурите, вятъра и студа. Хората с проблемна кожа са сред най-засегнатите, тъй като акнето се задълбочава през зимния сезон. Каква е причината и какви мерки можем да предприемем, научете в следващия материал:

През зимния сезон въздухът, който дишаме и който влиза в контакт с кожата, често е по-сух, отколкото този през лятото. Това е следствие от отплителните уреди, които използваме както у дома, така и на работа, а също така студения вятър, които изсушават кожата.

Мастните жлези  от своя страна, в опит да възстановят баланса в нивото на течностите в кожата, започват да секретират повече мастни вещества, необходими за правилното хидратиране и защита на кожата.

При някои хора, особено онези които страдат от акне, това свръхпроизводство води до развитие на пъпки и запушване на порите.


В опитите си да се справим със ситуацията и да премахнем досадните несъвършенства, сме склонни да допускаме грешки в ежедневната грижа за кожата. Ето какво трябва да знаем за кожата и необходимите за нея грижи през студените месеци:

Хидратация на кожата
През зимата приемаме в пъти по-малко течности отколкото през лятото, не се потим често, въпреки това кожата е изложена на негативното влияние на външната среда и често проблемите с акнето се задълбочават. Това е вследствие на недостатъчната хидратация на организма. Необходими на тялото са минимум 6 чаши вода на ден или като алтернатива - чай. Не бива да се пропуска и ежедневното прилагане на овлажняващ крем (сутрин и вечер) върху лицето и шията, който е подходящ за проблемна кожа.


Продуктите за лице

Повечето продукти срещу акне съдържат алкохол или вещества като салицилова киселина, които изсушават кожата. Често срещана е грешката да мислим, че козметика, която ползваме  през лятото е подходяща и през зимата. Тъй като кожата е много по-суха, дехидратирана, чувствителна е важно да се консултирате с  дерматолога си за евентуална корекция на терапията и продуктите за ежедневно почистване на лицето.


Всички агресивни продукти и ексфолианти трябва да се избягват през този период от годината. Заменете абразивните почистващи средства с продукти, които съдържат алфа хидрокси киселини. Те поддържат ексфолиращия ефект без да запушват порите, като по този начин не влошават акнето.

Слънцезащитни продукти

Не забравяйте, че и през зимата кожата ви се нуждае от защита срещу вредните ултравиолетови лъчи: бръчки, зачервяване и петна са само малка част от опасностите, които могат да ви споходят, ако не вземете мерки. Освен това през зимата снегът отразява около 80% от слънчевите лъчи, докато за сравнение пясъкът и водата само 15%.

Отоплението у дома
Не повишавайте температурата на помещенията, в които живеете над 24 градуса, така въздухът ще бъде прекалено сух и без минималната влажност, от която кожата се нуждае. Освен това, шокът от голямата температурна разлика между закрито и открито е допълнителна травма за кожата.

Правилната температура на вода
Миенето на лицето с твърде гореща вода може да доведе до изсушаване и напукване на кожата. Горещата вана или душ също не са препоръчителни, тъй като сауна ефектът, който ги съпътства, води до дехидратиране на кожата и появата на по-агресивно акне.


Влиянието на дрехите, които носим

Освен, за да се предпазите от вируси, топлите дрехи, шаловете и ръкавиците защитават кожата от студа и съответно от влошаване на акнето. Въпреки това е добре да внимавате с вълнените материи, които при пряк контакт с проблемните зони на кожата, могат да доведат до раздразнения. Освен това е не забравяйте да перете шаловете на 2-3 носения, тъй като и те трупат в себе си замърсявания и микроби, които могат да се пренесат върху кожата на лицето и шията.Източник: rozali.com

Сподели:
Здраве от природата Виж всички
Красота и козметика Виж всички