Доказано! Жените сме по-устойчиви
Сподели:
15 Януари 2018, Понеделник

Жените надживяват мъжете в почти всички популации днес, а ново проучване предполага, че това може да се дължи на факта, че те са по-устойчиви и пригодни да оцеляват при кризи.

Датски учени са измерили нивата на оцеляване на двата пола в екстремни условия в 7 популации и са открили, че жените са по-устойчиви от мъжете в почти всички случаи, пише Independent.

Изследвани са били данни от 250 години на глад, болести и епидемии по целия свят.

Експертите са открили, че жените надживяват мъжете средно с до 4 години. Например, по време на глада в Украйна през 1933 г., момичетата доживявали до 10-годишна възраст, докато момчетата - само до 7 години.

Тази зависимост се запазва и при нивата на смъртност при новородените - бебетата от женски пол оцелявали по-често в трудни условия от момченцата.

"Тезата, че предимството в оцеляването на жените има фундаментални биологични основи, се подкрепя от факта, че при екстремни условия жените оцеляват по-често от мъжете, дори още в бебешка възраст, когато социалните и поведенческите разлики са минимални", сочи извод от изследването.Източник: iwoman.bg

Сподели: