НЗОК заседава извънредно за разминаване в пресрочените задължения
Сподели:
23 Февруари 2018, Петък


НЗОК заседава извънредно поради разминаването в посочените суми на просрочените задължения към чужди здравни заведения, разглеждат въпросите, дискутирани на заседанието на комисията по здравеопазване.


НЗОК информира, че разпределението на средствата по видове здравноосигурителни плащания по ЗБНЗОК за 2018 г. е съобразено със задълженията на НЗОК да осигурява предоставяне на здравноосигурените лица на пакета от здравни дейности на територията на Република България и по европейските регламенти, в рамките на средствата от приходите от здравноосигурителни вноски.

За драстични несъответствия в отчетите на Здравната каса сигнализира финансовият министър Владислав Горанов.

Според финансовият министър в посочените от проф. Плочев дължими суми има огромни разлики с данните, с които разполага министерството на финансите. Горанов настоява да не се подписва Националният рамков договор и да се замразят преговорите с лекарите.
Според управителя на касата проф. Камен Плочев просрочените дългове към януари са около 133,6 млн. лв. Според отчета за изпълнение на бюджета обаче те са около 7,6 млн. лв. Горанов посочва, че не може да си обясни на какво се дължи разликата от 126 млн. лв.

Според Горанов, разминаванията може да се установят от Държавната финансова инспекция и ако управителят на НЗОК проф. Плочев не може да обяснени, то значи е налице сериозно нарушаване на финансовата дисциплина.

НЗОК уточнява, че предвид ръста на сумите по постъпващите от другите държави искове, възникнали при прилагане на Регламентите вследствие на присъединяването на Република България към Европейския съюз, задълженията на България по Регламентите значително надвишават финансовите възможности на НЗОК, формирани от здравноосигурителни вноски.

Към 31 януари задълженията по исковете на другите държави са на стойност 271 200 хил. лв. Средствата в Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г. за здравноосигурителни плащания за медицинска помощ по реда на правилата за координация на системите за социална сигурност са в размер на 73 000 хил. лв.
Припомняме, преди дни здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката на председателя на НЗОК д-р Камен Плочев. Причината е, че проф. Плочев не е информирал Надзорния съвет на НЗОК, не е уведомил и самия министър, а директно се обърнал към законодателния орган за актуализиране на бюджета. Пари трябвали, за да се платят дългове към чужди каси.

Тогава депутатите от "Обединени патриоти" предположиха, че управителят на Националната здравноосигурителна каса Камен Плочев може да не е знаел реда, по който трябва да бъде поискана актуализация на бюджета на Касата.

Славчо Велков от БСП като близък приятел на проф. Плочев ясно отсече, че върху проф. Плочев е оказван натиск и той идва високопоставен политик в управлението на държавата. Цветан Цветанов пък поиска Велков да каже кой е притискал проф. Плочев.
НЗОК представят справка за задълженията на България към 31.01.2018 г., по постъпили искове по реда на Регламентите, и броят на индивидуалните справки към тях, по държави-кредитори.Източник: news.bg

Сподели:
Здраве от природата Виж всички