По-здрави през м.март с повече цветни храни
Сподели:
20 Март 2018, Вторник

През зимата тялото ни се нуждае от повече витамини и минерали. Въпреки че по време на сезона консумираме повече консерви, можем да си набавим нужните микроелементи чрез разнообразие в менюто.
Колкото по-цветни храни приемаме всеки ден, толкова повече енергия ще имаме. Ако купуваме и се храним със сезонните плодове и зеленчуци с цветовете от дъгата, ще бъдем по-здрави.

Цветова порция

Една порция трябва да съдържа поне три цвята. Това гарантира, че храните ще спомогнат за нормалното протичане на биологичните процеси в тялото.

Разнообразие

Плодовете и зеленчуците с различен цвят подпомагат различни пяроцеси в тялото. Раазнообразието в комбинирането е ключ към балансирано и здравословно хранене, чрез което си набавяме веществата, които тялото ни не може да синтезира само.

Червени храни

Високото съдържание на пигмента антоцианин осигурява червеникавия свят на плодовете и зеленчуците. Много често той е в комбинация с високи дози ликопен. Тези вещества можем да си набавим само от растителните продукти.

Антоцианинът и ликопенът намаляват риска от появата на уроинфекции, диабет и някои ракови заболявания. Тези вещества подпомагат сърдечната дейност, кръвообращението и мозъка.

Оранжеви храни

Този цвят се дължи на високото съдържание на каротеноиди, сред които най-голямо количество на лутеин и зеаксантин. В голяма част от оранжевите плодове и зеленчуци има антиоксидантът проантоцианидин.

Микроелементите в оранжевите храни поддържат зрението, стимулират имунната система, микроциркулацията на кръвта, подобряват оросяването на мозъка.

Зелени храни

Те съдържат хлорофил, който е силен антиоксидант и е виновник за техния специфичен цвят. В много от зелените храни има още фолиева киселина, лутеин, индол и фибри.

Приемът на пресни плодове и зеленчуци в зелено подобрява храносмилателната система, помага за детоксикацията на организма, грижи се за здравето на очите. Освен това подсилва имунната система, която е подложена на атаките на вирусите през зимата.

Бели плодове и зеленчуци

Те са богати на витамин С, който поддържа имунната ни система. Тези храни съдържат веществото алицин, който понижава "лошия" холестерол в тялото.

Карфиол, чесън, лук, бяла ряпа, ябълки, са нещата, които можем да включим в цветното си меню.
Източник: puls.bg

Сподели:
Красота и козметика Виж всички