5 храни, съдържащи прекалено много захар
Сподели:
10 Април 2018, ВторникПрекомерният прием на захар е сред основните рискове за здравето на съвременния човек. Освен че вреди сериозно във високи дози, захарта има и пристрастяващ ефект, като много хора виждат истинско изпитание в задачата да намалят приема й.

Според експерти прекаляването със захарта е сред най-недооценените грешки, допускани в храненето, а основна причина за това е прекомерно високото съдържание на захар в някои храни. Този факт лесно се подценява, защото сладостта на тези храни в много случаи е замаскирана с други вкусове и не можем да оценим колко много захар приемаме с тях.

Обезмаслени плодови млека
Дори категорията „обезмаслено“ не може да гарантира, че млякото е полезно или дори че е безвредно за здравето. Извеждането на мазнините от млякото често е компенсирано с обогатяването им със захари, чието количество често е по-високо от препоръчителното за дневен прием.

Кетчуп
Произведен от домати, кетчупът е богат на витамини А и С и на антиоксиданта ликопен. Уви – и на захар, много захар. Проучвания показват, че в някои случаи се установява съдържание на 1 чаена лъжичка захар в 1 супена лъжица кетчуп. Киселият, пикантен и солен вкус замаскират сладостта, но това съдържание на захар е огромно на фона на състава на кетчупа о количествата, които се консумират от него.

Плодови сокове
Макар да съдържат част от витамините и минералите на целите плодове, соковете от тях включват и голяма част от захарното им съдържание, при това – обогатено с още захар. Дори само естествено съдържащите се в повечето плодове захари са предостатъчно за дневните ни нужди, а когато са добавени и изкуствени такива, приетото количество само с чаша плодов сок може да надвиши допустимия максимум, необходим за организма ни.

Инстантни супи
Захарта не е традиционна съставка на домашно приготвените супи, но инстантните и пакетирани такива почти винаги съдържат захар и то в големи количества. В някои случаи са включени и изкуствени подсладители – малтоза, сорбитол и др. Заедно те може да подсигурят захарно количество неколкократно надвишаващо това, от което се нуждаем.

Протеинови блокчета
Те са още един пример за това как полезна в едно отношение храна може да се окаже вредна в друг аспект. Защото те съдържат много повече от просто белтъчини. Истината е, че в повечето протеинови барчета има количество захари, почти колкото и в стандартните вафли и други десертчета.Колкото и безспорни да са полезните качества на посочените храни, с никоя от тях не бива да се прекалява заради високото съдържание на захар и други бързи въглехидрати. Винаги е за предпочитане те да се заменят с домашно приготвени такива, в които всеки сам е преценил колко захар да добави.

Прочети още на: http://www.puls.bg/health/food/news_30619.htmlИзточник: puls.bg

В категории: ХРАНЕНЕ И СПОРТ
Сподели:
Красота и козметика Виж всички