Кратката интензивна тренировка – с неочаквани ползи!
Сподели:
03 Май 2018, Четвъртък

Дежурното оправдание „нямам време“, когато става дума за тренировки, вече няма да се приема. Изследователи установяват, че кратката интензивна физическа активност може да доведе до подобни резултати, както и тази, която имат обичайна продължителност.Според изследователски екип от канадския университет „Макмастър“ добавянето само на 60 секунди към 10-минутна сесия физически тренировки дневно може да подобри инсулиновата чувствителност и кардиореспираторното здраве. Тази една минута включва активност с висока интензивност.

За целите на проучването участие взимат 27 жени и мъже, които водят заседнал начин на живот, а периодът е 12 седмици.

Тренировките на една част от участниците включват интервали на спринтиране, докато друга част от тях извършват продължителни тренировки с умерена интензивност. Изследователският екип обособява също така и контролна група участници, които не извършват никаква физическа активност.

Тренировката на доброволците в първата група трае само 10 минути. От тях 1 минута е предвидена за спринтиране, като е разделена на три периода от по 20 секунди. Между спринтовете 2 минути са за загрявка, 3 минути за почивка и няколко минути на крос тренажор с умерено темпо.

При участниците от втората група тренировките са с продължителност от 50 минути, от които 45 са за крос тренажора, където доброволците тренират с умерено темпо, 2 минути са предназначени за загрявка и 3 за почивка.

Всяка група следва участва в 3-седмични сесии от съответната тренировка. Специалистите проследяват ефекта върху инсулиновата чувствителност, заедно с други фактори като кардиореспираторното здраве и съдържание на митохондрии в скелетните мускули.

За периода от 12 седмици изследователският екип установява, че двата вида тренировки дават подобни резултати, въпреки разликите помежду им. Данните подкрепят идеята, че ефективната тренировка може да се постигне и в рамките на няколко минути, пише още DailyMail.
Източник: puls.bg

Сподели:
Красота и козметика Виж всички