Съвети за постигане на красив и здравословен тен през лятото
Сподели:
08 Май 2018, ВторникЛятото е тук и почти няма човек, който да не иска да се сдобие със здравословен и красив загар на кожата. Като изключим солариумите и лосионите за изкуствен тен, има един основен начин кожата ни да придобие по-мургав цвят, а именно – със здравословни слънчеви бани.

Храненето

Kрасотата идва от вътре навън, затова е от изключителна важност как се храним, както и какво количество течности приемаме. Подложено часове на горещото слънце, тялото ви се дехидратира. Не забравяйте да пиете добро количество вода, и то често. Сред най-вкусните и популярни храни за здравословен тен са: Доматите, които са много богати на ликопен - червеният пигмент в тези зеленчуци.

Той е мощен антиоксидант, който предпазва кожата от фотостареене. Морковите са другият зеленчук – те съдържат бетакаротин, който ще ни помогне да получим приятен здравословен тен. Задължително похапвайте кайсии и праскови – те са богати на витамини, минерали, в сезона си са много вкусни и отново спомагат за хубавия тен.

Подготовка на кожата

Ако искате да се радвате на здрава, мека и сияйна кожа през лятото, но и на дълготраен тен, трябва да ексфолирате тялото си поне 2-3 пъти седмично. Имайте предвид, че е голяма грешка да нанасяме слънцезащитните лосиони, когато вече сме изложени на слънчева светлина. Намажете тялото си с висок фактор преди да излезете от стаята – на кожата ? трябват поне 20 минути, за да попие добре крема и да изгради защита.

И още нещо много важно!

Не стойте под слънчевите лъчи по обяд! Най-здравословният тен се трупа сутрин и до обяд. Тенът може да бъде колкото предпочитан, толкова и вреден. През последните 10-20 години е изключително модерно да си "изкуствено мургав". Това, за съжаление, крие големи рискове.

Слънчевите лъчи, които достигат до земята, включват няколко типа ултравиолетови лъчи (UV), които се различават по дължината на вълната. A-лъчите (UVA) имат дължина от 400 до 315 нанометъра, а B-лъчите (UVB) – от 315 до 280.

Човешката кожа има определен лимит за директно слънчево облъчване. В най-неблагоприятна позиция са хората с по-светла кожа, чийто капацитет за излагане на слънце е около 50 000 часа през целия им живот. Лимитът за хора с по-мургава кожа е максимум 180 000 часа. Кестенявите пък имат 100 000 часа.

Слънцезащитно средство – защита и от двата вида лъчи

Когато избирате слънцезащитен продукт, непременно трябва да проверите дали предпазва от двете разновидности на UV лъчите – A и B. Повечето от продуктите защитават предимно от B лъчите, независимо от това, че е научно доказано, че всъщност UVA са много по-опасни за кожата и могат да причинят рак. Почитателите на солариумите трябва да знаят, че те работят на принципа на облъчване с UVA лъчи, които водят и до състаряване на кожата и появяване на бръчки.
Сподели:
Здраве от природата Виж всички