Биопроизводители готвят протести
Сподели:
14 Май 2018, Понеделник

Членове на Националната био асоциация (НБА) се готвят за протести. Причината е спрените субсидии по три агроекологични мерки. Това са мярка 214 "Агроекология и Биоземеделие", мярка 10 "Агроекология" и мярка 11 "Биоземеделие".


Председателят на асоциацията Слави Трифонов обяви това на пресконференция на тема: "Министерството на земеделието, храните и горите - основен съучастник в източването на европейски средства по структуроопределящи мерки и схеми от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) на Република България (от 2007 г. - до момента)".

Трифонов обясни, че бюджетът на ПРСР за периода 2014-2020 г. е изчислен така, че да стигне за всичките седем години. Още след първата година се образува дефицит от 60 млн. лв. заради схеми, заяви Слави Трифонов, който припомни и че 2014 г. е била нулева за цялата оперативна програма.

Спирането на приемите по мерките за биопроизводство и агроекология предизвика протести през зимата и пролетта на 2017 г. Тогава фермерите получили уверения от МЗХГ, че ще потърсят начини за преразпределяне на средства, така че стопаните от сектора да не бъдат ощетени. Това обаче не се е случило.
"Първата година, през която бе допуснато земеделските производители да кандидатстват по двете мерки 10 и 11, бе през 2015 г. През 2016 г. трябваше да бъде направено заплащането, а през отминалата 2017 г. тогавашният министър на земеделието уволни шефът на Държавен фонд "Земеделие", каза Трифонов.

"Вместо това през февруари тази година МЗХГ издава заповед, с която отказва приема на заявления от нови земеделски производители по мерките за биоземеделие и агроекология", подчерта председателят на организацията. По думите му, "през тази една година от страна на министерството не са си мръднали пръста да осигурят средства по тези три мерки".

От асоциацията предлагат два варианта за решението на този проблем - чрез кандидатстване по евросредства или държавни помощи.Източник: news.bg

Сподели:
Красота и козметика Виж всички