Първа помощ при слънчево изгаряне
Сподели:
15 Май 2018, ВторникКолкото и да се пазите, да стоите на сянка и да се мажете със слънцезащитна козметика, все се случва така, че се оказвате с болезнено изгоряла кожа. Ето няколко съвета за облекчаване на слънчевото изгаряне.


Отидете на сянка

Съвсем логично е, щом усетите, че вече сте сериозно изгорели, да отидете на сянка. А най-добре и на затворено охладено пространство, където кожата ви да отпочине и да понижите температурата й.

Вземете си душ

Хладната вода оказва незабавно облекчаване на парещото усещане върху изгорялата ви кожа. Но започнете с по-топла вода и постепенно я охлаждайте, за да не предизвикате шок за тялото си.

Овлажняващ лосион

Слънчевото изгаряне е свързано със сериозно дехидратиране и изсушаване на кожата, така че след вземането на душ, задължително нанесете овлажняваш лосион върху кожата си. Продуктите с алое вера са особено полезни и ефикасни при слънчеви изгаряния. Пресни листа от алое вера, директно положени върху кожата са още по-добро решение за облекчаване на парещото болезнено усещане.

Обезболяващи

Ако слънчевото изгаряне по-сериозно от обикновено, може да се наложи да приемете медикаменти за болката. Ибупрофенът е добър вариант, тъй като намалява болката и спомага за намаляване на подуването на изгорялата кожа.

Охлаждаща напитка или компрес

Чаша ледено студена вода или леден компрес локално върху изгорялата място са добър вариант за потушаване на "пожара". Направете си и компрес от студено кисело мляко, който омекотява кожата и така намалява усещането за болката, сърбеж, парене и опъване.

Лечебни мехлеми

В случай, че изгарянето е съпроводено със силна болка, сърбеж, подуване, мехури и прочие, то ще не чакайте да мине от самосебе си, както обикновено правите. Допитайте се до дерматолог за подходящи мехлеми, които да излекуват кожата ви.
Сподели: