Светът е прекрасен, но... алергията ни дебне отвсякъде
Сподели:
30 Май 2018, СрядаМесец май е толкова прекрасен, че сякаш нищо не е в състояние да го вгорчи – нито дъждовните порои, нито крещящите абитуриенти по улиците, нито факта, че вече ни мирише на ваканция, обаче от работа не ни остава време дори да се зарадваме, че лятото идва... Има обаче една заплаха, която дебне всеки от нас и може да съсипе и най-хубавите пролетни емоции. Заради нея някои наричат пролетта „Сезонът на хремата”. И макар и без температура и настинка, запушеният нос, бурните пристъпи на кихане и сърбящите, течащи очи провалят всичките ни планове за деня и превръщат красивата цъфтяща природа във враг №1. Причинител на всичко това е сенната хрема - алергия, от която днес страда над 15% от човечеството.

Една част от хората я развиват още в детска възраст, най-често заради генетична предразположеност, а други в своето юношество или дори в зряла възраст. И за съжаление при голяма част от заболелите това се превръща в хронично страдание, което се активира ежегодно – в точно определени седмици.

Още през 16-ти век швейцарският учен Парацелз забелязва съвпадението между цъфтежа на различни цветя и появата на определени оплаквания като хрема, кихане, сърбеж. Малко по-късно, през 1873 г., шотландският лекар Блекли установява връзка между полените и заболяването. Името „сенна хрема” идва от растежа на сеното, което в миналото е било един от основните причинители на алергията. С напредъка на медицината става ясно, че заболяването се предизвиква от полените на стотиците опрашващи се чрез вятъра растения. 

За съжаление конвенционалната медицина често пъти третира единствено симптомите на заболяването. Традиционните лекарства успяват да облекчат за кратко някои симптоми, но не могат да елиминират първоизточника на проблема. Така алергичната хрема се превръща във вечен спътник, който с всяка следваща година става още по-могъщ.

Но има и други начини за справяне със сенната хрема, при това без опасност от нежелани странични ефекти, каквито често имат противоалергичните медикаменти. Ето няколко идеи как да се преборим с омразната хрема и то само с помощта на природата.


Дихателни упражнения

Чрез тях се изчиства образувалият се и натрупан секрет в бронхите и белите дробове. Сложете ръката си на корема, вдишайте, докато се издуе. При издишване – приберете. Поемете въздух през носа, изпуснете през устата. След това поставете лявата ръка на гърдите, дълбоко вдишайте, за да се разширят максимално. Издишайте въздуха бавно, без прекъсване. След това разперете ръце настрани с дланите нагоре и поемете въздух максимално дълбоко. При издишването – приберете ръцете и обгърнете раменете. Повторете упражненията около 5-6 пъти.


Законът на водата

Най-лесният за спазване закон в света – той просто изисква да се приемат максимално много течности по време на активния период на алергията. Вода, чай, топли бульони и супи, фрешове. Когато тялото е добре хидратирано, това улеснява втечняването на секретите и по-лесното им изчистване. Резултатът е, че намаляват напрежението в синусите и отокът на лигавицата. Нормата е по 40 мл на килограм телесно тегло, затова пийте поне по 2 литра вода дневно.


Природните „лекарства“

Като антиалергични храни се сочат ябълките, лимонът, чесънът. Всички те съдържат антиоксиданти със силни противовъзпалителни свойства, подпомагат детоксикацията на организма и намаляват тежестта на алергичните симптоми.


Влажен въздух

Влажният въздух помага за намаляване отока на носната лигавица и за втечняването на слузта и по-лесното отделяне на секретите. А да се създаде влажна среда в помещенията е съвсем лесно – нужен ви е уред за овлажняване на въздуха, с който се поддържа умерена температура. Ако овлажнителят работи през нощта, това ще облекчава още повече съня, тъй като алергичните състояния са най-неприятни във вечерните часове.


По-добре без глутен

Ако има състояние, при което не е препоръчително да се консумира глутен, освен глутеновата интолерантност, то това е сенната хрема. Храните, съдържащи пшеница, овес, ечемик, насърчават производството на слуз в тялото, а това прави алергията по-неприятна, мъчителна и продължителна.


Мляко, ама друг път

Колкото и големи почитатели на млечните продукти да сте, всяка хрема изисква, освен прием на повече течности, и промяна в хранителния режим. Това означава и редуциране на белтъчините от животински произход като прясно мляко, сирене, кашкавал, кисело мляко, извара. Те, както и храните с глутен, допринасят за слузообразуването в тялото и влошават състоянието на болния.

Промивки на носа

По този начин се отмиват попадналите в носа микроби и в същото време заболелият се предпазва от пресушване на лигавицата, което освен, че е неприятно, води до отслабване на локалния имунитет. За целта се използва назален спрей с морска вода, а също така и могат да се правят промивки с физиологичен разтвор.


Здрави с хомеопатия

Ако знаем кога по „разписание” ни атакува сенната хрема, е добре поне 6 седмици преди това да започнем приема на хомеопатично средство. Лекарите хомеопати препоръчват за справяне с алергичната хрема да се използва Ринитал. За профилактика лекарството се приема 3 пъти по 1 табл. дневно. А ако симптомите са вече изразени, вземайте по 1 табл. на всеки час до максимум 12 табл. на ден (за деца под 12 г. дозата е по 1 табл. на всеки 2 часа, до 8 табл. дневно). След острия период намалете дозата на 3 табл. на ден още 3-4 седмици.

Можете да го комбинирате за още по-добър ефект с Шуслеровите соли на Немския хомеопатичен съюз: сол №2 калциев фосфат (по 3 табл. сутрин), която участва в регулацията на белтъчните структури (а алергените са чужди белтъци); сол №3 железен фосфат (по 3 табл. на обед), която стопира острия възпалителен процес на лигавиците; и №8 натриев хлорид (по 3 табл.вечер), която регулира водния баланс в организма, повлиява воднистата хрема и осигурява регенерацията на лигавиците. В лечението може да се добави и Шуслеров мехлем №8 ‒ на 1-2 ч. намазване на ноздрите и разранената кожа около носа. Подобрява хидратацията на сухата, раздразнена кожа и ускорява заздравяването.

Целта на хомеопатичната терапия е да се облекчат симптомите, да се възстанови равновесието на имунната система и алергичните прояви постепенно да изчезнат. Хомеопатичните лекарства могат да се прилагат за продължителен период от време без риск от странични ефекти и опасност от привикване.

Добрата новина е, че при подходящо лечение симптомите на сенната хрема намаляват с всяка следваща година. Колкото повече време сме сред природата и колкото повече прилагаме нейните блага в ежедневието си, толкова по-здрави ще бъдем ние и децата ни.Източник: edna.bg

Сподели:
Здраве от природата Виж всички
Красота и козметика Виж всички