Не забравяйте - слънцезащита и за косата
Сподели:
11 Юни 2018, ПонеделникОсвен кожата, през лятото също така уязвима е и косата. Тя също има нужда от грижи, за да я поддържаме здрава и лъскава.

Препаратите за почистване на басейните, морската вода, силното слънце са факторите, които оказват унищожително влияние върху косъма. Но има и много методи, с които да предотвратите накъсването, сплъстяването и изсъхването. На първо място през топлите дни включвайте рядко сешоара и пресата за изправяне на косата. През лятната отпуска край морето направо забравете за тях, защото използването им е абсолютно излишно. Докато плувате, няма начин да останете с добре оформена прическа. А е глупаво да се лишите от удоволствието във водата само за да остане косата идеално изпъната. Освен това вече са модерни по-небрежните и леко начупени фризури, така че не си губете времето с безсмислени упражнения пред огледалото. Разкрасете се с шнола, лента или оставете кичурите небрежно да се развяват.

След плаж косата задължително трябва да се измие добре, в противен случай морската сол или хлорът от басейна ще я съсипят. Продават се шампоани за ежедневна употреба, които са по-щадящи. Може да добавите и балсам, който не се отмива, придава блясък и е предназначен за употреба след плаж.

Пазете се от вредните лъчи с шапка или шал, особено когато дълго време стоите навън.

Слънцезащитните продукти са важни не само за кожата, но и за косата. Използвайте шампоан, спрей или лосион със специална формула, пазеща от UV-лъчите.

След всяко къпане, дори когато не сте на море, слагайте масла, които леко се втриват, за да не цъфти и да не се накъсва косъмът. Отделяйте малко време и за подхранваща и хидратираща маска, без значение дали ще си я приготвите вкъщи, или ще я купите готова.

Препоръчително е в жегите веднъж месечно да подстригвате крайчетата на косата. А поддържането на цвета специалистите съветват да става с безамонячна боя. Внимавайте при избора на тоновете, защото през лятото кичурите изсветляват и след седмица-две може да се окажете неприятно изненадани от получилия се нюанс.

Когато косата е мокра, не я разресвайте, тъй като много лесно се къса, или използвайте гребен с широки зъбци. Той, както и четката е добре да са изработени от естествени материали. Започнете от края на косата, където обикновено се сплита най-много, като постепенно стигате до корените, за да масажирате и скалпа.Източник: framar.bg

Сподели:
Здраве от природата Виж всички
Хранене и спорт Виж всички