Маслинови листа топят килограми
Сподели:
05 Юли 2018, Четвъртък

Най-важната съставка на средиземноморската диета, която е свързана с намален риск от заболявания, предизвикани от стареенето, включително метаболитен синдром и невродегенеративни разстройства, е наличието в нея на маслиново масло (зехтин).

В него се съдържа ценният глюкозид олеуропеин, който в организма се редуцира до антиоксиданта хидрокситирозол. Съвременните изследвания показват, че той е най-мощният антиоксидант, 15 пъти по-силен от зеления чай и с 3 пъти по-добро въздействие от коензим Q10.

В италианска лаборатория бяха изследвани не само плодовете, но и листата на маслиновото дърво. Оказа се, че съдържанието на олеуропеин в листата е много по-високо от това в маслините и извлечения от тях зехтин.

Съвременните технологии позволиха от свежи маслинови листа да бъде извлечен воден екстракт, който по съдържание на антиоксиданти превъзхожда 30 пъти същото количество от зехтина екстра върджин. При това калоричността на продукта е сравнима с тази на сок от ябълки или други плодове. Ежедневната употреба само на 70 мл екстракт от маслинови листа ще позволи на вашия организъм да се зареди с мощна доза антиоксиданти и тонизиращи вещества, които до днес не са открити в нито един друг природен източник.

От стотици години човекът е открил в лицето на маслиновото дърво отличен съюзник, за да се справя с различни патологии и проблеми със здравето. Мислейки за маслиновото дърво, веднага ни идва на ум за зехтина. Забележително е, че днес за ползите от екстракта от маслинови листа са проведени повече от 18 000 проучвания от лекари, учени, професори и изследователи от цял свят, включително и у нас.

Листата на маслината съдържат особени полифенолиди - молекули с най-разнообразни характеристики. Най-важната от всички е олеуропеинът. Посредством метода на хидролизата, от тази молекула чрез “разцепване” се получават 4 основни съставки, изключително важни за здравето на човешкия организъм. Олеуропеинът и полифенолите - рутин, тирозол и хидротирозол, са биоразтворими на 97% и биосъвместими на 100%. Дори и да са били познати от векове свойствата на този екстракт, само днес е станало възможно да се извлекат гореизброените полифеноли, запазвайки абсолютно целостта на формулата.

Екстрактът от маслинови листа оказва благотворно въздействие при гастроезофагиален рефлукс, високо кръвно налягане, висок холестерол, запек, болести на черния дроб, депресия, затлъстяване, колит, гастрит, хроничен запек, възпаления на дебелото черво и кандида. Характерни за маслиновите листа са антиоксидантните молекули, съдържащи се в тях (химични елементи с окислителни характеристики, които са отговорни за над 100 човешки патологии). Знае се със сигурност, че екстрактът от маслинови листа е в състояние да понижи съдържанието на захар в кръвта, нивото на лошия холестерол и кръвното налягане.

Президентът на италианската компания, която произвежда екстракта от маслинови листа, Ливио Пезле е провел дългогодишни лабораторни изследвания

Друга полза от екстракта от маслинови листа е, че е в състояние да “помете” свободните радикали, за които знаем, че могат (ако не ги държим под контрол) да създадат редица проблеми в нашия организъм. Забележителни са също неговите антимикробни и противовъзпалителни свойства.

Олеуропеинът подпомага борбата с остеопорозата, имайки способността да стимулира продукцията на костни клетки (остеобласти), предотвратявайки загубата на костна плътност. Действието на олифенолите, съдържащи се в екстракта от маслинови листа, препятства развитието на плесени, гъбички и бактерии, (присъстващи в нашето тяло), позволявайки в някои случаи да се освободим от ставно-мускулни болки, предизвикани от тези паразити.

Няколко дни след началото на приема на екстракта от маслинови листа, може да се появят ставно-мускулни болки. Причината за това е, че екстрактът започва да елиминира голяма част от микробите в нашето тяло. С умирането си микробите отделят токсини, които се абсорбират от тъканните мембрани, провокиращи гореспоменатия ефект. Тези симптоми свидетелстват за правилното действие на продукта и че в нашия организъм започва процес на прочистване. След кратко време симптомите изчезват.

Многобройни изследвания на молекулата на олеуропеина подчертават, че активните съставки, присъстващи в екстракта, са в състояние да потиснат разрастването на туморните клетки при рак на гърдата у жените, както и на клетки при меланом (карцином на кожата). Това е наблюдавано от учените в проведени експерименти върху опитни мишки. И в двата случая фитохимикалът, присъстващ в тази молекула, е забавил развитието на туморните клетки, като в някои случаи дори ги е унищожил напълно. /zdrave
Сподели:
Здраве от природата Виж всички
Красота и козметика Виж всички