Д-р Анастасия Чокоева: След ваканцията е важно да се погрижите за кожата на лицето си и косата
Сподели:
24 Юли 2018, Вторник

Трябва да елиминирате влиянието на вредните фактори

Д-р Анастасия Чокоева е специалист дерматолог. Завършва медицинското си образование през 2011 г. в Медицински университет – Пловдив. Интересите й са насочени в областта на педиатричната дерматология, дерматоонкологията и естетичната хирургия и дерматология.

Д-р Чокоева е водещ изследовател във вътреуниверситетски, междукатедрен научен проект във връзка с дисертационния си труд и съизследовател в международни изследователски групи в Германия, Италия и САЩ. През януари 2018 г. защитава дисертацията си, с което придобива и образователна степен PhD (докторска степен). Член е на Българското дерматологично дружество, Българския лекарски съюз и International Dermoscopy Society (Международното дружество по дерматоскопия).

- Д-р Чокоева, с какви съвременни методи разполага дерматологията за изследване на проблемите с кожата?

- Дерматологията се развива много бързо. Навлизат все по-модерни и изключително прецизни методи за диагностика и лечение. Разполагаме например с иновативната технология VISIA – уред за анализ на кожата в дълбочина, който прави възможно по-детайлното изучаване на кожата на пациента чрез дигитално многоспектърно изображение. Апаратът сканира кожата на лицето и анализира както повърхностния слой, така и тези слоеве, които са в дълбочина. Помага ни за диагностицирането на вече съществуващи проблеми на кожата като акне, черни точки, пигментации по кожата – соларни и сенилни, бръчици и първи признаци на стареене, загуба на хидратация. Нещо повече, може да предвиждаме и да предотвратяваме проблеми, които са на път да се развият. Т.е., посредством тази микродиагностика установяваме и проблеми, които не са видими с невъоръжено око. По този начин много се улеснява превенцията, която може да упражним.

Оценяваме също така тургура, еластичността на кожата, както и бактериалната микрофлора в нея, която има отношение към заболявания като акне, черни точки, розацея. Можем да направим по-подробен и задълбочен анализ на зачервяванията по кожата.


- Безвредно ли е сканирането, което правите?

- Абсолютно безвредно е. Всъщност пациентът поставя брадичката си на стойка, правят се по три снимки от самия апарат – в анфас и в двата профила. След това апаратът прави пълна диагностика и дава изображение на кожата с всички проблеми на микрониво – т.е., излизат пигментациите, наченките на бръчки, както и бактериалната колонизация, което е доста стресиращо за пациентите,

защото на пръв поглед кожата е съвършено здрава

Това ни улеснява много от гледна точка на факта какви точно съвети да дадем на пациентите ни. Тук става въпрос за тези, които искат да поддържат кожата си здрава и млада. Вече достъпът до апаратните и инжекционните процедури е доста по-улеснен. Като в края на процедурата пациентът получава пълен анализ на кожата си, дори и на хартиен носител. Интересно за пациентите е, че апаратът дава и т.нар. истинска възраст на кожата, която обикновено е завишена.

- Какво състарява кожата ни на лицето по-бързо от паспортната ни възраст?

- Това е оксидативният стрес, начинът на живот: алкохол, тютюнопушене, прекомерното излагане на слънце, което е толкова популярно напоследък и със солариумите и всички други начини за придобиване на тен – това уврежда страшно много кожата и я състарява. Т.е., повишава се загубата на вода, намалява водното съдържание в кожата, понижава се производството на колаген и еластин и могат да се получат т.нар. соларни кератози, които са трайни и по-скоро късни последствия от излагането многократно през годините на слънце. Тези късни прояви също можем да ги видим на апарата.

- Вярна ли е сентенцията, че кожата има памет?

- Да, кожата има памет, и то доста неблагоприятна в един момент. С други думи, всичко й се отразява – било то недохранване, прием на определени храни с по-високо съдържание на захар, които от своя страна обострят определени клинични състояния като заболявания на кожата. Така че кожата ни има памет и всичко, на което сме я подлагали през годините, се „помни”. След време се връща като бумеранг, отнемайки от здравето и красотата й.

- Какво е впечатлението ви, младите момичета не започват ли твърде рано да използват тежка козметика? Влияе ли това неблагоприятно на кожата и натрупва ли в нея „лоша памет”?

- Напоследък все по-честа и по-добра тенденция е да не се залага толкова на т.нар. тежка козметика. Преди няколко години тя се употребяваше в доста големи количества. Сега световните тенденции са насочени към максимално естествения вид – бялата, чиста кожа, която е с много лек или почти без грим. Това се отнася и за естетичните корекции – големите устни вече са минало. Съвременната красота е в естественото излъчване. Затова и нашата цел като специалисти е да прилагаме такива методи, които да подобрят общото излъчване, здравето и красотата на лицето, но да останат „невидими” – т.е., да не си личи намесата ни.

- Кои са съвременните методи, които най-добре се борят с белезите на времето, с бръчките?

- В този случай подходът трябва да е комплексен. Много е важно да се изследва задълбочено състоянието на кожата при конкретния пациент. Имам предвид, че съвсем млади момичета или на възраст около 30-те, при първите признаци на дехидратация, едно дори и малко отпускане на кожата, сенки под очите, е времето, когато трябва да започнат интензивна грижа за кожата си. Това може да стане например с методите на мезотерапията – в смисъл, вкарване инжекционно на хиалуронова киселина за по-дълбока хидратация на кожата, за да се забавят процесите на стареене. Т.е., първите стъпки са за дълбока хидратация, която да превантира отпускането на кожата и да забави стареенето с мезотерапия или апаратни процедури, като лазерното подмладяване. Те са абсолютно безвредни.

Вече по-нататък при изявени бръчки – мимически или вследствие загуба на плътност на кожата, средствата са отново хиалуронова киселина и ботокс. Искам да допълня и това, че извън популярното преди

приложение на хиалуроновата киселина

предимно за попълване на бръчките и уголемяване на устните, сега изключително актуални са фините корекции на изкривена носна преграда с филъри, контуриране на долната челюст, оформяне на брадичката. Т.е., неща, които чисто детайлно спомагат за контурирането на цялото лице и чиято цел е пациентът да изглежда много по-добре както в профил, така и в анфас. Това е т.нар. балансиране на профила, което все още не е толкова популярно в България, но в чужбина е изключително предпочитано напоследък.

- Болезнени ли са процедурите по това балансиране на профила?

- Не, прилагаме локална анестезия с кремче, което се нанася, за да се обезболи зоната. След това повечето процедури се извършват почти винаги с една входна точка на убождане и там пациентът не чувства болка.

- Лятото ли е най-подходящият сезон за контуриране на лицето?

- Няма рестрикция за провеждането й откъм сезон. Хубаво е да се направи в началото и в края на лятото – след почивката, тъй като в горещото време кожата ни се дехидратира допълнително. Затова е важно след морето и интензивното излагане на слънце, след нощния живот пациентите да се погрижат за кожата си, тъй като тези фактори я изтощават много. Така че времето след лятната почивка е много добър период за възстановяване и презареждане на кожата и косата.

Когато говорим за косата, разполагаме с много ефективни процедури за стимулиране на растежа й, за да се предотврати окапването й.

А иначе, повечето жени предпочитат да отидат на почивка вече разкрасени, което не е проблем. Но да не забравят след почивката да се погрижат да неутрализират последствията от неблагоприятните фактори през този период както за кожата на лицето, така и за косата си.

Милена ВАСИЛЕВАИзточник: zdrave.to

Сподели:
Здраве от природата Виж всички
Красота и козметика Виж всички