Оризова вода за здрава и силна коса
Сподели:
10 Септември 2018, Понеделник

Благодарение на оризовата вода, косата става гладка, блестяща и по-еластична. Косъмът става плътен, силен и расте по-бързо.

Оризовата вода съдържа инозитол, въглехидрат, който възстановява и укрепва увредената коса. Важно е да се отбележи, че наличието на веществото инозитол, остава в косата дори след измиване.

Аминокиселините в оризовата вода придават блясък и оставят косата копринено мека. Тиаминът, известен като витамин B1, придава сили на косата, като намалява косопада. Помага за предотвратяване загубата на косата.


Алантоинът е често срещана съставка в продуктите за коса. Той се намира и в оризовата вода, като успокоява скалпа от раздразнения, поради противовъзпалителните си свойства.

Фуроловата киселина е мощен антиоксидант, предотвратяващ натрупването на свободни радикали, причиняващи увреждане на косата и скалпа. Тази киселина може да бъде дори по-мощна от бета каротин и витамин C и E, сочи проучване.

Друга съставка в оризовата вода е фолиевата киселина, известна като витамин B9 или фолат, която е важна за растежа на клетките и тъканите. Помага за усвояване на хранителните вещества в тялото. Когато основните хранителни елементи се абсорбират правилно, космените фоликули се подхранват. В резултат растежа на косата се ускорява.

Ниацинът също присъства в състава на оризовата вода. Известен е още като никотинова киселина, която насърчава кръвообращението към скалпа. При получаване на достатъчно кръв, се доставят хранителните вещества на косата там, където са необходими.

Има два вида оризова вода - обикновена и ферментирала. Смята се, че ферментиралата има повече ползи от обикновената. В проучване се доказва, че ферментиралите вещества имат по-голямо количество антиоксиданти. Те се борят с уврежданията на косата и кожата, поради което намират място в козметичните продукти. Ферментиралата оризова вода отстранява пърхота при по-продължително използване. Причината е, че съдържа селен, който унищожава бактериите, предизвикващи пърхот. Нишестето, намиращо се в оризовата вода, премахва въшките и повторната им поява.Източник: puls.bg

Сподели: