Откриха неизвестен източник на витамин D
Сподели:
03 Октомври 2018, Сряда

Витамините са нискомолекулни органични вещества, необходими в минимални количества за нормалната жизнена дейност на човека и животните.

Един от най-важните витамини е D. Той е известен още като “слънчевият витамин”. Витамин D e мастноразтворимо съединение, съставено от витамин D1, D2 и D3.

Недостигът на витамин D през детската възраст води до болестта рахит (изкривяване на кости и крайници). Съществува хипотеза (все още изследователска), че продължителното отсъствие на витамин D в организма може да доведе до заболяване от рак.

Дефицитът на витамин D освен това води до намалена абсорбция на калций и фосфор. В резултат от това, продължителният дефицит на витамин D има отрицателен ефект върху костната минерализация. При бебета и деца, такъв дефицит се проявява като рахит – състояние, характеризиращо се с костни деформации и забавяне на растежа. Недостатъчната минерализация на костите води до омекване. Резултатът е деформации на черепа, гръдния кош, изкривяване на костите на крайниците и др.

Досега се смяташе, че витамин D3 се произвежда от кожата под въздействие на слънцето, като по този начин хората получават 90% от необходимото им количество. Останалото си набавят чрез храната - мазна риба или яйца. Витамин D2 има в гъбите.

Германски учени обаче сега са открили неизвестен досега източник на витамин D2 - какаото и каковите продукти. Най-голямо количество от витамина се съдържало в какаовото масло и черния шоколад.

Учените от института "Макс Рубнер" и университета "Мартин Лутер" са установили съдържанието на витамин D2 в какаовите продукти с масспектрометричен анализ.
Сподели:
Здраве от природата Виж всички