Обявиха грипна ваканция за учениците във Варна
Сподели:
21 Януари 2019, Понеделник


Всички ученици във Варна излизат в грипна ваканция от утре до 29 януари включително, е решението на спешно свиканата Областната комисия за борба с грипа заседание в РЗИ.Те ще се върнат в класните стаи отново на 30 януари, потвърди за Moreto.net и началника на РУО-Варна Венцеслава Генова.

Освен, че се прекратяват учебните занятия в морската столица, от утре до 29 януари се спират плановият прием и плановите операции в лечебните заведения. До края на месеца се прекратява и работата на детските и женски консултации, както и на профилактичните имунизации и реимунизации.

Според здравните власти нивото на обща заболеваемост се е повишило и болните са 248 на 10 000 души, като през изминалата седмица те са били 139 на 10 000 души.

Заради повишената заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания, свижданията с лежащо болни пациенти във варненските лечебни заведения са прекратени, реши Областната комисия за борба с грипа на заседание в РЗИ - Варна.

Забраната важи от утре до 29 януари. Здравната инспекция отбеляза предепидемични мерки, сред които прекратяване на работата на детските и женските консултации, както и на профилактичните имунизации и реимунизации, да не се провеждат мероприятия с масов характер на територията на областта до 29 януари включително.

Стриктно да се провежда сутрешно наблюдение за недопускане на заболели деца в детски градини, да се спазва строг противоепидемичен контрол, да не се допускат групи при провеждане на общи мероприятия в детските градини.

Лечебните заведения да имат готовност да предприемат допълнителни мерки за ограничаване разпространението на инфекции. При възможност след рязко увеличение на заболелите от грип да се определят кабинети за обслужване на пациенти.

Адекватно разпределение и насочване на материалните и кадрови ресурси и готовност на лечебните заведения за посрещане на по-голям брой заболели от грип и ОРЗ. Да се прецени необходимостта от допълнителни легла при увеличаване приема на болни с грип и ОРЗ и усложнения при тези заболявания.

Следващото заседание на Областната комисия за борба с грипа ще се проведе на 29 януари – вторник, от 10.30 часа в сградата на Регионалната здравна инспекция.Източник: novavarna.net

Сподели:
Здраве от природата Виж всички