Д-р Ангел Кунчев: До дни достигаме пика на грипа
Сподели:
22 Януари 2019, Вторник

В сравнение с миналата година заболелите са по-малко

Според главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев най-често срещаните усложнения са пневмониите, както и възпаления на ушите при малките деца


"Вероятно тази или най-късно в началото на другата седмица ще достигнем пика на заболеваемостта от грип в страната и ще започне бърз спад. Ако трябва да съпоставим със същия период от миналата година, заболелите от грип са по-малко, усложненията обаче са повече", заяви  главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

По неговите думи най-често срещани са пневмониите, както и възпаления на ушите при малките деца, а по-рядко се развиват и по-тежки усложнения.

Той обясни, че най-засегнати са хората на възраст от 10-15 до 55-60 години и за разлика от другите щамове на вирусите, където най-възрастните са по-уязвими, в случая те са предпазени.

"Трудно можем да предотвратим грипна епидемия, но можем да повлияем на броя на хората, които са засегнати и на процента на усложнения. Това става по няколко начина. Първо и основно - имунизация, по нататък при вече започнал сезон поддържане на добро състояние на организма и на имунитета", обясни д-р Кунчев.

По неговите думи от всички ваксини, които ползваме, грипната е най-малко ефективна, но все пак е най-добрата защита срещу грипа. Според него в рамките на месец февруари пикът ще отмине и нещата ще се нормализират.Източник: epicenter.bg

Сподели:
Здраве от природата Виж всички
Красота и козметика Виж всички