Ягоди - защо са полезни?
Сподели:
19 Март 2019, Вторник

Ягодите са едни от най-ароматните и вкусни плодове през пролетта. Те са хранителна бомба, която осигурява фолиева киселина, ниацин, пантотенова киселина, рибофлавин, пиридоксин, витамин А, С, Е, К, калий, калций, желязо, магнезий, манган, цинк, каротин, лутеин и зеаксантин. Те са изключително богати на антиоксиданти, които предпазват клетките от въздействието на свободните радикали. Прочети още на: Ягоди - защо са полезни?

Ягодите поддържат имунната система

Редовната консумация на ягоди помага за стимулиране на имунната система. Това се дължи на витамин С, който се намира в месестата част на плода. Консумирането на 80 грама ягоди може да осигури до 115% от дневния прием на витамин С. Това ги прави по-добри източници на витамина от портокалите. В допълнение, витамин С в тях се бори успешно с инфекциите.


Ягодите са полезни срещу паразити

Освен че са много вкусни, ягодите възпрепятстват размножаването на бактерии и паразити в тялото. Причината е, че те съдържат полифеноли, които имат защитни свойства срещу вредните микроби в тялото.

Ягодите подобряват здравето на сърцето

Многобройни проучвания са открили връзка между консумацията на ягоди и подобряване на сърдечносъдовата система. Високото съдържание на антоцианини играят важна роля в намаляване на възпалението, оксидативния стрес, понижаване на кръвното налягане и подобряване профила на холестерола. Проучване в Харвард установи, че редовната консумация на ягоди може да намали риска от сърдечен удар с 32% при младите и жените на средна възраст.

Ягодите подобряват зрението

Ягодите съдържат калий, който спомага за регулиране на очното налягане. Те съдържат и антиоксиданти като лутеин и зеаксантин, които подобряват зрението на очите, като същевременно предотвратяват катаракта, дегенерация на макулата и други очни заболявания.

Ягодите предотвратяват рак

Ягодите съдържат витамин С, антоцианини, фолиева киселина и кверцетин, които предотвратяват появата на рак. Ежедневната консумация на плода може да помогне за потискане растежа на туморите. От изследвания се предполага, че редовната консумация на ягоди, е свързана с намаляване на метастазите на раковите клетки.
Източник: puls.bg

Сподели:
Здраве от природата Виж всички
Красота и козметика Виж всички