Как да облекчим болките в гърба без лекарства
Сподели:
26 Март 2019, ВторникПлюс няколко традиционни начина за облекчаването им.

Болката в гърба е сред най-често срещаните. Но нейната природа и причините, които я пораждат, могат да са много разнообразни. Също както и начинът, по който този тип болка се проявява при отделните хора.

Лекувана навреме и при съответните мерки за премахване на предпоставките за нея, болката в гърба може да изчезне напълно. В обратния случай тя може да има наистина сериозни и застрашаващи нормалния ни начин на живот последствия.


... развитието и укрепването на съответната мускулна група.

Разтягането на мускулите, особено флексорите на бедрата и ахилесовите сухожилия допринася за потушаване на неприятните усещания.

Освен това правилната техника на вдигане на тежести, при която се използва повече мускулната сила на краката отколкото гърба, както и носенето на колан за кръста (лумбален колан) помагат да се избегне активизирането на болезненото усещане и неговото засилване.

4. Потърсете алтернативна помощ

Хиропрактиката, по-позната у нас като мануална терапия, доказано е от полза - ако болките се дължат на мускулноскелетни проблеми със:
- ставите,
- костите,
- мускулите,
- съединителната тъкан (сухожилия, хрущяли, ставни връзки).

Хиропрактиката е подход, който включва в себе си въздействие върху гръбначните и други стави като раменните, коленните и тазобедрените. Данните показват, че мануалната терапия и конвенционалната медицина са почти еднакво ефективни, когато става въпрос за описаните по-горе видове болки в гърба.

5. Погрижете се за гърба си вкъщи

Поставянето на горещ или студен компрес, както и редуването им, може да е много полезно за облекчаване на болките в гърба. Компресите със студен гел действат най-добре на острата болка, докато за хроничната се препоръчва те да се комбинират с горещи. Но това не е лечение! По този начин само се постига облекчение.

Нестероидните противовъзпалителни лекарства (НСПВС) от типа на аспирин, ибупрофен, диклофенак помагат за свеждане на болката до минимум и за намаляване на евентуалното подуване. Този вид лекарства са обичайният избор за третиране на ненадейни, остри увреждания на гърба и по-специално на кръста.

Внимание! Не бива да се приемат нестероидни противовъзпалителни средства при бременност, опити за забременяване, кърмене или при наскоро претърпяна операция.

Как да облекчим болките в гърба без лекарства

... Но, болките в гърба трудно могат да се изчепят в няколко параграфа. Но трябва да се подчертае, че домашното лечение в този случай наистина работи. Според Американското общество за борба с болката (American Pain Society) много от хората, които са с болки в гърба, изпитват по-голямо облекчение от използването на нелекарствени методи отколкото от приема на лекарства. Тези начини са и доброто решение за бременните и кърмещите жени.

• Почивка

Когато човек стои или седи дълго време, мускулите на гърба значително се напрягат. Това напрежение е фактор, който усилва и ставната болка. За каквито и конкретни проблеми с гърба да става дума, периодичната почивка предпазва от по-нататъшно пренапрягане и дава време на изморените гръбни мускули да отдъхнат.

Въпреки че може да ви изглежда изкушаващо просто да изтърпите болката или да изчакате напрежението в гърба «просто да спадне», специалистите твърдят, че почивката е най-лесния начин за домашно третиране на болката и важен инструмент за облекчаването й.

• Стойка

Начинът, по който човек лежи, седи и стои, може също да предизвика или усили болката в гърба. Американската асоциация по хиропрактика (American Chiropractic Association) акцентира върху факта, че корекцията на стойката на работното място и вкъщи води до облекчение на сковаността, пулсиращите болки и ограничения обем на движение на ставите.

Използвайте възглавнички - за опора на кръста си или стол с ергономичен дизайн, който следва естествените извивки на гръбначния стълб. Нощем спете по гръб или на една страна, но никога по корем, ползвайте средно твърд матрак, който да се нагласи към гърба (а не обратното). При изправена стойка, се старайте да държите бедрата в една равнина, като леко свивате коленете и изпъвате рамената назад.

• Ходила

... от различната (макар и почти невидимо) дължина на двата крака или различния ъгъл, под който всеки крак стъпва, докато ходите. Използването на ортотика решава проблема – това са специални устройства, които се поставят в обувката и изравняват дължината на краката и по този начин намаляват напрежението върху гръбнака. Чрез ортотика може да се постигне намаляване и дори пълно изчезване на болките в гърба, при това завинаги.

• Разтягания

Понякога може да нямате избор и да се налага да стоите или седите дълго време дори и с болки. За да се намалите напрежението в кръста, предизвикано от поддържането на една стойка, опитайте един специфичен начин на разтягане:
- застанете изправени на твърд стол с леко разкрачени крака;
- леко завъртете горната част на гръдния кош и гърба и се наведете напред от главата и рамената;
- извивайки се от талията, бавно поставете глава между краката си, за да предизвикате хубаво облекчаващо разтягане на целия гръб.

• Терапия с топло и студено

Когато хроничната болка в гърба се обади, можете да постигнете незабавно облекчение при това у дома и без лекарства чрез използване на пакетчета гел. Трябват ви две пакетчета – едното да поставите в микровълновата мечка да се загрее, а другото - в хладилника да се охлади (но да остане гъвкаво, т.е. да не е замръзнало). Поставете топлото пакетче върху хавлиена кърпа или директно върху гърба си за 15-20 минути. След това направете същото със студеното пакетче. Можете да повтаряте процедурата на интервали толкова пъти, колкото е нужно.Източник: zdrave.bg

Сподели:
Здраве от природата Виж всички