Днешните деца прекарват много малко време на открито
Сподели:
04 Април 2019, Четвъртък

С това шокиращо твърдение преди време завърши изследване, в което взели участие 12 000 родители от 10 страни. Според проучването* една трета от децата на възраст от 5 до 12 години прекарват по-малко от 30 минути навън. В сравнение с получените резултати затворниците, които излежават присъдите си при строг режим и специални мерки за сигурност, разполагат с минимум 2 часа за престой на открито. Статистиката се отнася за САЩ. По света повече от половината деца прекарват под 1 час навън, според информация на TreeHugger.com.

Лишените от свобода в един затвор в Индиана определят времето, което прекарват навън като най-важното от цялото си денонощие. Някои затворници споделят, че благодарение на това време, те успяват да балансират емоциите си и да се отърват от някои мрачни мисли.

На въпроса как биха се почувствали, ако времето им навън бъде намалено наполовина, т.е. вместо два часа, то се сведе до един час дневно, повечето затворници са отговорили, че това със сигурност ще ги направи по-нервни, избухливи и гневни. Някои дори са определили намаляването на времето за разходка на открито като „мъчение“. Според служители на затвора подобна промяна би била катастрофална.

Лишените от свобода били шокирани да научат, че огромна част от съвременните деца прекарват на открито по-малко от един час дневно. Някои определят този факт като „шокиращ“. Други споделят, че ако имат право на едно-единствено последно желание, то биха избрали разходка в парка.

Според данни от паралелно проучване, едно на всеки девет деца не е стъпвало нито веднъж в парк, гора, плаж или друго място сред природата в продължение на година.

Според информация от Huffington Post днешните деца прекарват по-малко от половината време, което родителите им са прекарвали на открито по време на собственото си детство, което е причина настоящото поколение да е пасивно и да среща затруднения в комуникациите и взаимоотношенията си с околните, както и редица проблеми по отношение на способността да запазва самообладание.

Едва половината от днешните деца могат да споделят, че някога са правили замък от пясък на плажа или са ходили на пикник в гората, а една трета никога през живота си дори не са се цапали с кал. По-малко от половината анкетирани деца са споделили, че са готови да се отделят от екрана, за да излязат на открито и да играят с други деца или с родителите си.

Хроничната липса на време за игри и забавления на открито кара децата да изпитват сериозни физически и психически дефицити, твърдят специалистите, провели проучването.

Изводите, които те правят са, че колкото повече време прекарваме на открито, толкова по-малка е вероятността от затлъстяване. Пряката слънчева светлина подпомага синтеза на витамин D, който е от изключителна важност за правилното развитие и функциониране на организма. Колкото повече време сме навън, толкова по-малка е вероятността от сърдечно-съдови заболявания, остеопороза, множествена склероза, редица други заболявания и роди рак. Децата с дефицит на вниманието подобряват способността си да се концентрират по-добре. Тази зависимост е право пропорционална на времето, прекарано на открито. И накрая, но не на последно място, времето през което сме навън подобрява настроението, намалява стреса и тревожността и така повишава качеството на живот.Източник: purvite7.bg

Сподели:
Здраве от природата Виж всички
Красота и козметика Виж всички