ПК”Здравеопазване” с кризисни решения за две болници
Сподели:
18 Април 2019, Четвъртък

Общинските съветници от ПК”Здравеопазване” решиха да се отпуснат 421 хил. лева от общинския бюджет за да бъде подпомогната Специализирана болница за активно лечение по пневмо-фтизиатрични заболявания във Варна ,за да може лечебното заведение да покрие дълговете си.


Решението следва да се одобри и от Общински съвет-Варна.


Най-много са задълженията за неизплатени заплати и осигуровки на персонала. Лечебното заведение дължи също пари на различни институции, сред които Енерго-Про и ВиК, както и на доставчици на храна и медикаменти за пациентите.

На днешното заседание съветниците гласуваха също предложението за отпускане на финансова помощ за инвитро процедури на 18 варненски двойки с репродуктивни проблеми, които ще получат общо 46 500 лева. 7 от семействата ще бъдат подпомогнати с до 3 500 лева за донорска програма, а останалите 11 двойки – до 2 000 лева за медицински изследвания.

Други четири семейства получиха отказ, тъй като не отговарят на чл. 6 от Правилата за отпускане на финансова помощ за лечение на безплодие на семейства и лица с репродуктивни проблеми, живеещи на семейни начала на територията на община Варна. Според изискванията двойките могат да кандидатстват само за един опит в рамките на една година от датата на подаване на искането, като след изтичане на този срок правото и възможността за кандидатстване не се ограничават. На едно семейство беше отказана помощ, тъй като има наличие на данъчни задължения към общината.
Членовете на комисията   решиха да бъдат отпуснати и 209 еднократни финансови помощи за лечение на физически лица с установен здравен статус на обща стойност 73 400 лв. По различни причини други 107 души получиха отказ.

Членовете на ПК „Здравеопазване“ обсъдиха и бъдещето на Специализираната болница по очни болести за активно лечение – Варна. Във фокуса на дебатите беше предложението лечебното заведение да се преструктурира и да премине към Медицински университет – Варна.

Висшето училище, в което се обучават около 5 800 български и чуждестранни студенти, разполага с експертен, научен, технологичен и финансов капацитет да развие възможностите на болницата и да я превърне в елитен център по офталмология за болнично лечение, бе изтъкнато по време на заседанието.

По предложение на председателя на Общинския съвет Тодор Балабанов бе гласувано да се възложи изготвянето на обстоен анализ за състоянието на лечебното заведение. Екип от експерти, посочени от Община Варна и Медицинския университет, следва да направят одит на дружеството и оценка на сградата и на земята под нея. Те трябва да определят също колко средства са необходими за цялостен ремонт на болницата 

Членовете на комисията изслушаха доклад на новоизбрания управител проф. Христина Групчева за състоянието на лечебното заведение. Сред причините за тежката ситуация тя открои намаляването на оборотите по клиничните пътеки с 25%, напускането на ключови лекари, лошата организация.

На заседанието присъстваха също ресорният зам.-кмет Коста Базитов, директорът на Дирекция „Здравеопазване“ Ася Георгиева, както и помощник-ректорът на МУ-Варна инж. Деян Грънчаров, който изтъкна пред съветниците, че Очна болница е много важна част от преподаването.
„Нашите студенти имат изключително високи изисквания към условията за обучение. Те търсят качествено място за придобиване на знания по офталмология“, каза инж. Грънчаров. По думите му Медицинският университет има два пътя за развитие – или възстановяване на авторитета на болницата, или изграждане на собствена база за обучение.Източник: vlastta.com

Сподели:
Здраве от природата Виж всички
Красота и козметика Виж всички
Хранене и спорт Виж всички