Градушки и порои унищожиха посевите в десетки села в Свищовско и Левски
Сподели:
21 Май 2019, Вторник

Проливни дъждове и градушки нанесоха щети в Свищовско и в община Левски

По данни на Националния институт по метеорология и хидрология само за минути в ловешкото село Дерманци са се изсипали над 190 литра на квадратен метър.

В Дерманци пък е паднала градушка с размер на грахови зърна.

Десетки къщи пострадаха и в няколко села в Свищовско. За четири дни регионът пострада сериозно за втори път. Отново е прекъсната и железопътната линия между Свищов и Левски. От пътническия влак по маршрута са били евакуирани 8 пътници.

Нанесени са значителни материални щети на пътната инфраструктура, но няма данни за бедстващи хора.

Едно от най-засегнатите села отново е с. Морава.

Местните хора разказват, че продукцията им е почти напълно унищожена. Повечето от тях обаче нямат застраховка.

Тази сутрин вътрешният министър Младен Маринов, министърът на земеделието Десислава Танева и директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов ще направят оглед на пострадалите селища в Свищовско.

Градушки унищожиха земеделските посеви на четири землища в община Левски и в монтанското село Горна Вереница.

Градушка отново удари и района на община Левски. Няма бедстващи хора. Там напълно унищожени са земеделските насаждения на четири землища.

В късния следобед силен дъжд и продължителна градушка с големината на орех падна над град Левски и селата Асеновци, Козар Белене и Аспарухово.

"Говорих със земеделци, нивите са все едно сега са изорани. Всичко е на земята, сто процента. Много е тежка картинката за пореден път", коментира ситуацията кметът на Левски Любка Александрова.

Тепърва ще се извършва оценка на щетите. Местните хора обаче недоумяват защо Агенцията за борба с градушките не е предотвратила бедствието.

От Националния институт по метеорология и хидрология прогнозират, че постепенно облачността ще намалява, а през деня ще преобладава слънчево време.Източник: news.bg

В категории: Новините
Сподели:
Хранене и спорт Виж всички