България избира днес депутатите си за Европейски парламент
Сподели:
26 Май 2019, Неделя

На тези избори ще участват 318 кандидати от 13 партии, 8 коалиции и 6 независими кандидати
Днес България избира новите си представители в Европейския парламент.

Избирателните секции отвориха врати точно в 7.00 ч.

Общо 6 374 924 е броят на избирателите в предварителните списъци в изборите за членове на Европейския парламент от България.

Броят на избирателните секции в цялата страна е 11 897, а на тези в чужбина - 191 в 64 държави.

Най-голям брой избирателни секции извън страната са разкрити в Германия - 24, Великобритания - 24, Испания - 16, Гърция - 13, Франция - 10. В Турция секциите са четири. Данните са от сайта на Централната избирателна комисия.

В надпреварата за представители в Европарламента на 26 май ще участват 13 партии, 8 коалиции и 6-ма независими кандидати.

На този евровот няма да се стигне до феномена 15/15, благодарение на който Момчил Неков стана евродепутат. Тази година в бюлетината номерата на преференциите започват от 101до 117 - за водача на листата.

Ще бъдат избрани 17 членове на Европейския парламент през 2019 г. - колкото и на изборите през 2014 г.

Предизборната кампания беше открита на 26 април и приключи в 24.00 ч. на 24 май 2019 г.

Забранена е политическата агитация, както и обявяването на резултатите от социологическите изследвания до 20.00 часа.

Избирателите в България гласуват в конкретни избирателни секции, определяни спрямо постоянния адрес на гражданите според документите за самоличност. Възможно е гласуване и в избирателни секции спрямо настоящия адрес, но е нужна предварителна регистрация при съответната общинска администрация по настоящия адрес, не по-късно от 14 дни преди изборния ден.

Избирателите с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят избирателното си право в изборното помещение, могат да гласуват с подвижна избирателна кутия, но трябва също да заявяват желанието си не по-късно от 14 дни преди изборния ден. Изключения при гласуването по постоянен адрес са възможни за студенти и ученици.

На бюлетината първо се отбелязва партията, коалицията или независимия кандидат и след това може да се избере преференция със син химикал със знаците Х или V.

Бюлетината ще се смята за валидна ако избирателят гласува за партия или коалиция, но отбележи две или повече преференции в нея. Преференциите в такива бюлетини обаче няма да важат.

За да е валидна, на бюлетината трябва да има два печата, единият се поставя преди гласуването, вторият след попълването й.

В България по време на избори за членове на Европейския парламент територията на страната, включително секциите извън страната, представлява един многомандатен изборен район, което означава, че всички избиратели избират измежду едни и същи списъци с кандидати.

Справка за мястото на секциите в чужбина може да се направи на страницата на ЦИК или в дипломатическото ни представителство, където се намират.

За изборите за ЕП избирателят трябва да е живял не по-малко от три месеца в България или в страна на ЕС. Това означава, че той трябва да има регистрация по постоянен или настоящ адрес в съответната държава.

На тези избори ще участват 318 кандидати от 13 партии, 8 коалиции и 6 независими кандидати. Сред кандидатите за евродепутати има един гражданин на Нидерландия и един на Унгария.

Бариерата за влизане е 5,8 процента.

Според законодателството на ЕС всички страни трябва да използват избирателни системи, които гарантират пропорционално представителство. Това означава, че броят на избраните членове от всяка партия зависи пропорционално от броя на подадени гласове за съответната партия.

В България при избор на членове на Европейския парламент има и преференциален вот, който дава на избирателите възможност да посочат своя предпочитан кандидат в рамките на партията, която са избрали. Преференциалният вот не е задължителен. Кандидатите, които са получили повече преференции, имат по-голяма възможност да бъдат избрани.

За разлика от местните и парламентарните избори, на европейските водачът на листата не е защитен от изместване, тъй като прагът за преференциален вот е по-нисък - 5% от всички гласове, които е получила листата.

При местни и парламентарни избори всеки глас за листата на партията се брои като глас за водача, ако няма отбелязана преференция. При европейските избори обаче това правило не важи, което означава, че възможността да бъде изместен водача е по-реалистичен. Така например през 2014 г. Светослав Малинов измести водача на листата на Реформаторския блок - Меглена Кунева, тъй като гласуваните предпочитания за нея бяха по-малко от тези за него.

На изборите ще има машинно гласуване и то с високи стандарти за надеждност и сигурност на вота, увериха от ЦИК.

Машини за гласуване има в 3000 секции. Машините са със софтуер, който е изцяло съобразен с изискванията на Изборния кодекс и със спецификациите на ЦИК.

ЦИК определи конкретните секции, в които ще има машини за гласуване. Те са във всички 31 района в страната и са определени по специална методика и справка за тях може да се направи в интернет страницата на Централната избирателна комисия.

В срок от 48 часа след 26 май районните избирателни комисии трябва да представят в ЦИК резултатите от изборите при тях, а до пет дни ЦИК да се произнесе с решение за изборния резултат. Обикновено, за този вид избори, ЦИК се произнася по-рано от крайния срок.Източник: epicenter.bg

Сподели:
Здраве от природата Виж всички
Красота и козметика Виж всички