ООН зове за спешни действия, за да се избегне климатична катастрофа
Сподели:
01 Юли 2019, Понеделник

Климатичните промени се случват по-бързо от прогнозираното и има нужда от спешни действия, за да се избегне катастрофа. Това предупреди генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, цитиран от "Франс прес".

Гутериш участва в Абу Даби в двудневна среща, посветена на климата, която трябва да подготви срещата на високо равнище за климата през септември в Ню Йорк.

"Климатичните промени стават сега и напредват дори по-бързо от прогнозите на най-добрите световни учени и изпреварват нашите усилия за борба срещу тях", изтъкна Гутериш.

Той припомни, че всяка седмица има нови разрушения, свързани с климата, споменавайки за наводнения, суши, жеги, пожари и супербури.

"Климатичните промени напредват по-бързо от нас", предупреди Гутериш, допълвайки: "Знаем, че дори и обещанията от Парижкото споразумение да бъдат напълно спазени, ние ще се изправим пред покачване на температурите с най-малко 3 градуса по Целзий до края на века."

Той предупреди, че това ще бъде катастрофа за живота такъв, какъвто ни е познат. Генералният секретар отбеляза, че ситуацията ще продължи да се влошава, освен ако не се се действа сега спешно и амбициозно.

Той призова правителствата да спрат да изграждат нови въглищни централи до 2020 г., да съкратят емисиите на парникови газове с 45 процента през идното десетилетие и да направят преход в базиращите се на изкопаеми горива икономики.Източник: news.bg

Сподели:
Здраве от природата Виж всички