Демографска катастрофа! Едно новородено българче на всеки трима починали
Сподели:
04 Юли 2019, Четвъртък

Отрицателният прираст добива застрашаващи размери

За първите три месеца на годината са родени около 13 000 бебета, но са починали близо 29 000 души

Отрицателният прираст в България добива застрашаващи размери, сочи статистика на Националния център по обществено здраве и анализи, предаде репортер на БГНЕС.

Само за първите три месеца на годината починалите българи са близо 29 хиляди души. Най-голяма като абсолютна стойност е смъртността в столицата, където в последния им път са изпратени 5230 българи. Втори по смъртност град е Пловдив, където с живота са се разделили 2884 души, а на трето място се нарежда Варна, където са извършени 2087 погребения.

Смъртността в Хасково, Стара Загора и Благоевград също е много висока спрямо броя на населението – в тези градове умират по около 300 души всеки месец

Разликата между починалите и новородените е особено стряскаща в градове като Видин – където на 452 починали са тримесечието са се родили едва 59 деца; в Перник – където има 428 погребения и 97 раждания; в Смолян – където на 97 новородени се падат по 405 починали; и в Разград – където за тримесечието са се родили 74 бебета, и са починали 484 души.

Общо за първите три месеца на годината са се родили близо 13 хиляди бебета, като традиционно най-висока раждаемост има в столицата – 3497. На второ място отново е Пловдив с 1578 нови бебета, и на трето – Варна с 1074 новородени. Отново традиционно ниска е раждаемостта във Видин, Перник, Ямбол, Смолян, и София област, където месечно се раждат под 70 деца.

Анализът сочи още, че за първите три месеца са починали 69 бебета до 1-годишна възраст, и са регистрирани 63 мъртвородени деца. Стара Загора е с впечатляващо високо ниво на мъртви новородени – цели 9 за тримесечието. За сравнение в двумилионна София са родени едва 11 такива бебета.Източник: epicenter.bg

В категории: БРЕМЕННОСТ И ДЕТЕ
Сподели:
Здраве от природата Виж всички
Красота и козметика Виж всички