Ген. Васил Василев: Случилото се с детето в Габрово е национална трагедия
Сподели:
05 Юли 2019, Петък

Изкривява се ценностната ни система. Обществото ни не реагира на примитивизъм, коментира психологът Христо Монов по повод трагедията с детето

Трагедията в Габрово е можело да бъде предотвратена. Това, че всеки се е снишил, показва болест на обществото. Това е национална трагедия. Това коментира бившият шеф на Националната полиция ген. Васил Василев

И жената и детето са ходели със синини, търсили са лекарска помощ, но никой не е реагирал, допълни той.

„Преди 30 години искахме да паднат едни стени, а сега ние издигаме нови. Това е безразличие към ближния“, коментира психологът Христо Монов.
„Свикнахме, ако няма жалба - няма случай. Има сигнал и трябва да отидеш да го провериш, жалбата може да се напише и след това“, отбеляза Василев.

„Изкривява се ценностната ни система, отбеляза психологът и даде за пример протеста срещу Националната стратегия за детето. Казват, че лекарите и учителите се превръщат в доносници. Те са заклеймени предварително“, коментира психологът.
„Към това дете е трябвало да бъде насочено вниманието на институциите. Габрово не е голям град, познават се поименно. Всички знаят, но никой не реагира“, възмути се криминалистът.
Психологът добави, че в близост до Габрово има кризисни центрове. Бащата може би е имал психични проблеми, но ние нямаме такива регистри.
„Първо, бащата е страхливец. Щом иска да убие детето си е луд. На себе си няма да посегне, защото е страхливец и примитив“, заяви ген. Василев.

Психологът даде пример, че обществото не реагира при прояви на примитивизъм. Трябва да реагираме на момента. Той даде пример с Израел, където всеки лекар е задължен да сигнализира за насилие над деца. 

Всички форми на насилие трябва да се осъждат и наказват, категоричен бе Василев. Време е да има организация на държавата.Източник: epicenter.bg

Сподели: