Как да се действа при тероризъм в училище - Експертите от ДАНС съветват директорите
Сподели:
30 Август 2019, ПетъкПланове за реакция на терористичен акт и поне две симулации годишно, за да видят учениците как трябва да действат при такава ситуация - това са поискали експерти от Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) от директори на столични училища на едночасова среща днес.


"Терорист влиза в сградата на училището, счупва тръба и предизвиква пожар, има пострадал. Трябва да се реагира бързо и адекватно - какво ще направим? Това е възможен сценарий за симулативни тренировки, които да разиграем", разказа пред "Дневник" един от директорите, присъствали на срещата.

Според него в такава ситуация децата трябва да знаят как да излязат от училище, как да се обадят на телефон 112 и как да окажат първа помощ на пострадалия, докато дойде линейка.

Експертите от ДАНС са дали насоки как да се охраняват училищата, как да действат при изоставени багажи и съмнителни пратки, как да се актуализират плановете за реакция както при тероризъм, така и при пожар, наводнение, земетресение и др. Те са посъветвали директорите да търсят помощ от експерти от агенцията, ако е необходимо.

"Плановете за реакция при тероризъм са изискване на закона от м.г. Някои от директорите не се бяха справили добре и експертите им обясниха как да актуализират плановете. Дадоха се и насоки за провеждането на евакуациите. Срещата беше много полезна", коментира  директорът на Районното управление на образованието в София Ваня Кастрева.

Срещата е двадесет дни след като ДАНС поиска достъп до личните данни на всички ученици и студенти, а един от мотивите е, че така по-лесно ще се следи за радикализация. Темата за достъпа до данните днес не е обсъждана.Източник: epicenter.bg

В категории: Новините
Сподели:
Здраве от природата Виж всички
Красота и козметика Виж всички