Временно затвориха детска градина в Русия заради радиация
Сподели:
03 Септември 2019, Вторник

Повишено ниво на радиоактивния газ радон откриха в една от детските градини в Кемеровска област.
Информацията е на руските медии, които се позовават на регионалното управление на Федералната служба на съдебните пристави (ФССП).

Както се отбелязва, концентрацията на веществото е повишена четири пъти. Във връзка с инцидента съдът реши да затвори детската градина за 30 дни. Радиоактивното вещество е открито в детската спалня.

Кемеровска област е в Сибирския федерален окръг. Разстоянието от Москва до Кемерово 3482 km.

По-рано бе съобщено, че в детски лагер в Петербург е открито огнище на чревна инфекция. Осем деца от лагера "Възход" в Ленинградска област са пострадали на 2 юли.

Припомняме, че:

Федералната служба по хидрометеорология и мониторинг на околната среда на Русия  беше съобщила ,че: "Значителното покачване на нивото на радиацията в руския Северодвинск -  на 8 август деня на неуспешния ракетен опит на полигона Ньонокса в Архангелска област, се дължи на разпад на радиоактивни изотопи на стронций, барий и лантан."

Информацията е дошла  на 19-ия ден след взривяването на ракетата.

А, от службата съобщават, че между 8 и 23 август в региона са взети проби от въздуха и дъждовната вода. Според заключението на службата, те са показали "наличие на техногенни радиопродукти с кратък живот".

Първоначално същата институция обяснява скока в нивото на радиацията с преминаването на облак от радиоактивни инертни газове. Те се образуват при разпада на радиоактивните изотопи на стронций, барий и лантан.

От службата твърдят също, че радиоактивната обстановка в региона е "стабилна".

По официални данни взривът на полигона Ньонокса е избухнал на морска платформа при изпитание на ракета с радиоизотопен източник на захранване. Часове след съобщението за експлозията се появиха коментари на експерти, че се е взривил опитен образец на ракета "Буревестник" с ядрен двигател. Създаването на такава ракета беше обявено през 2018 г. лично от президента на Русия Владимир Путин.

Радиацията от Северодвинск достига Европа и Южна Азия, 4 руски станции спряха да отчитат

Четири от станциите на международната мрежа за мониторинг на околната среда, намиращи на руски територия, спряха да предават данни, което предизвика упреци, че руските власти искат да скрият истинското положение. Преди това Русия отказа достъп на международни експерти, които трябваше да изяснят обстоятелствата около инцидента.

Междувременно беше съобщено, че радиацията от Северодвинск е достигнала Южна Азия и Югоизточна Европа.

Норвежки сеизмолози обявиха, че апаратурата им е засякла два взрива на 8 август, като покачването на радиацията съвпада по време с втория от тях. Руското военно министерство отказа коментар по тази информация.

В деня на взрива системата за отчитане на радиацията в Северодвинск показа 16-кратно покачване на радиацията, но няколко часа след обявяването на данните, те бяха свалени от сайта на местната община.

По данни на правителството на Архангелска област, над 100 души са били в контакт с пострадалите при взрива на полигона Ньонокса, докато са им оказвали помощ. Медицинските екипи не са били предупредени, че им водят пациенти с радиационно облъчване. Според събеседник на "Новая газета", кръвта на тримата приети в областната болница буквално се е "сварила" за няколко часа, което говори за чудовищни нива на облъчване. Направен е опит пациентите да бъдат транспортирани до Москва, но двама от тях са починали още по пътя към летището. Те не са включени в официалните съобщение за броя на загиналите. Не е известна съдбата на третия.

Най-вероятно е скрито от лекарите в Архангелск, че се водят пациенти облъчени с радиацияИзточник: news.bg

Сподели:
Красота и козметика Виж всички
Хранене и спорт Виж всички