Проф. Кантарджиев: "Проблемът с морбили е най-голям в София, болниците допуснаха големи грешки"
Сподели:
19 Септември 2019, Четвъртък

Регистрираните до момента случаи на морбили са 1158, съобщи той

Последните три седмици имаме по 3-4 болни, главно деца в пред имунизационна възраст. Деца с морбили бяха вкарани заедно с бебета в детското отделение, каза директор на Националния център за заразни и паразитни болести

Има ли повишение при случаите на заболели от морбили и може ли да бъде спрян вирусът - темата в  коментира проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести.

Регистрираните до момента случаи на морбили са 1158, съобщи проф. Кантарджиев.

„Може да кажем обаче, че епидемията сериозно затихва. В Област Бургас, където тя започна февруари месец, вече нямаме случаи, ликвидирана е. Ликвидирана е и в Област Кюстендил, Област Пазарджик. Проблемът в момента е в София и София - град, последните три седмици имаме по 3-4 болни, това са главно деца в пред имунизационна възраст“, каза директорът на Национален център за заразни и паразитни болести: .

Когато епидемията се разпространи от здравните заведения в Разложко, тогава на няколко пъти настоявахме имунизацията да обхваща застрашените групи, които боледуват, категоричен е проф. Кантарджиев.

По думите му, в никакъв случай не бива да се допуска да се пише в регистрите, че дете е ваксинирано без да му е поставена ваксина, тъй като това е най-голямата грешка.

„Ако не ликвидираме морбили до февруари месец, влизаме в групите на държавите, които имат вътрешно разпространение на морбили“, заяви той.Източник: epicenter.bg

Сподели:
Здраве от природата Виж всички
Красота и козметика Виж всички