Стилиян Георгиев:" Спортът възпитава и изгражда!"
Сподели:
01 Октомври 2019, Вторник

Днес ви срещаме с едно от лицата на българския спорт. Това е Стилиян Георгиев, който от преди повече от 15 години започва да се занимава с бойни изкуства и бойни спортове.

Стилиян се занимава с бразилско жиу-житцу и е двукратен европейски шампион.

Наричат бойното изкуство жиу-житцу "човешки шах". Съгласен ли си с това определение и защо?

Да, така е! Наричат го по този начин заради принципа в основата му, че физически по-слаб човек може да победи по-силен опонент само с техника и стратегия, каквито именно има и в шахмата.

Наскоро стана шампион на турнира в Лисабон. Какво е усещането да се качиш на почетната стълбичка и да знаеш, че си постигнал престиж за себе си и за България?

Чувствата за мен са няколко и се съмнявам, че ще успея да дам точна дефиниция за тях. Ще започна малко по-отдалеч темата, защото зрителите на големия спорт виждат крайния резултат, а не пътя до него. През какво минава един спортист, за да стигне до големите отличия в спорта. Каква цена плаща даден човек, за да стъпи на най-високото стъпало на почетната стълбичка. Няма да изброявам всички лишения, а само това, за което най-много ми тежи, а именно пропуснатите моменти със семейството. Имам син, който е на три години, и сега е моментът, в който той има нужда от мен в израстването си, в игрите. Идва, прегръща ме и ми казва, че ме обича.

За съжаление, много често аз не съм до него заради работата и времето, прекарано в залата, на стадиона или във фитнеса. Но въпреки това усещах подкрепата на семейството ми през цялото време!

Когато нещата вървят по план и стъпя на най-високото стъпало, като слушам българския химн, в мен нахлува чувство на успокоение, че всичкото си е струвало!

Според теб възпитава ли спортът младите хора и какво лично ти е дал на теб?

Мисля, че две мнения по този въпрос няма! Спортът възпитава и изгражда! На мен лично е дал безценни приятели, много радости, много сила на духа и увереност в това да се "бориш с живота". Защото животът е борба. Борбата е победа, а победата е щастие!

Ако имаш възможност да седнеш на разговор с някой велик българин от нашата история, кого би избрал и какво би го попитал?

Разбира се, това би бил Васил Иванов Кунчев! Един велик българин, за когото все по-малко младите хора знаят или го асоциират с футболен отбор. Човекът, заради когото аз в момента се казвам Стилиян и съм горд българин! Бих го попитал как във времена на безверие е успял да обедини българския народ.

Опиши ни България на своите мечти.

За съжаление, живеем в един материален свят, в който парите са необходимото зло. За това България на моите мечти е страна със силна икономика. След това идва Конституцията, на базата на която се изграждат правата и свободата на гражданите. И не на последно място - да бъдем по-обединени и по-добри един към друг.Източник: uspelite.bg

Сподели:
Красота и козметика Виж всички