Инж. Василев: "Държавата не е осигурила средства за изпълнение на мерките за биосигурност"
Сподели:
04 Октомври 2019, Петък

Ловните сдружения не разполагат с необходимите ресурси да осигурят фризери в дружинките

Председателят на Националния ловно-рибарски съюз каза, че някои от мерките притесняват ловната общественост

Липсва финансово обезпечение от страна на държавата за ловните дружини по отношение борбата с Африканскaтa чума по свинете. Това каза за Радио „Фокус“ инж. Васил Василев, председател на Националния ловно-рибарски съюз у нас във връзка с предстоящото откриване на ловния сезон на 5 октомври и предприетите мерки за биосигурност от страната на Министерството на земеделието, храните и горите.

По думите му, държавата нито чрез бюджета, нито чрез земеделското министерство или бюджета на Българската агенция по безопасност на храните, не е осигурила средства за изпълнение на мерките за биосигурност, а средствата, генерирани от ловните дружини като неправителствени организации с доброволно членство, не са достатъчни да обезпечат изпълнение на мерките, някои от които притесняват ловната общественост.

„Поражда се задължението всяка една от пробите от отстранените диви свине да бъде изследвана за наличие на вируса на АЧС. Това предполага съхранението на месото и трупа на отстреляното животно до излизане на пробата. Дружините по места не разполагат със съоръжения за съхранение за дълъг период от време на това дивечово месо, а това е задължение, разписано чрез заповедта на министъра. Тук имаме една конфликтна точка, за която не съм убеден, че може да бъде изпълнена навсякъде в страната, защото ловните сдружения не разполагат с необходимите ресурси да осигурят фризери в дружинките“, обясни той.

Инж. Васил Василев заяви, че от Националния ловно-рибарски съюз ще се обърнат към земеделския министър Десислава Танева за съдействие за осигуряване на необходимите средства, иначе мерките не биха могли да бъдат приложени.Източник: epicenter.bg

В категории: ХРАНЕНЕ И СПОРТ
Сподели:
Хранене и спорт Виж всички