Двама американци и британец печелят Нобела за медицина за 2019 г.
Сподели:
07 Октомври 2019, Понеделник

Нобеловата награда за физиология или медицина за 2019 г. поделят американците Уилям Каелин-младши и Грег Семенца и британецът Питър Ратклиф за "откритията им как клетките възприемат и се адаптират към наличността на кислород"

Те са открили механизма на чувствителност и адаптиране на клетките при промяна на нивата на кислород. Откритието може да помогне за разработване на нови способи за борба с рака и други заболявания.

Те са установили базата за нашето разбиране как кислородните нива въздействат върху клетъчния метаболизъм и физиологичните функции. Тяхното откритие води към нови обещаващи стратегии за борба с анемията, рака и много други заболявания.

Миналата година престижната награда беше спечелена от американеца Джеймс Алисън и японеца Тасуку Хонджо за нов метод за лечение на рака.

От 1901 година са присъдени 109 нобелови награди в областта на медицината. Повече от 200 души печелят наградата. Само 12 жени са печелили авторитетната награда, включително шест жени през последното десетилетие. Средната възраст на победителите е 58 години.

С връчването на Нобеловата награда за медицина започна ежегодната нобелова седмица. Нобеловите награди за физика, химия, литература, мир и икономика ще бъдат присъдени съответно във вторник, сряда, четвъртък, петък и понеделник.

Тази година ще има двама носители на отличието за литература, тъй като скандал през 2018 г. отложи връчването му.

Носителят на Нобеловата награда получава повече от 9 милиона шведски крони (около 1 милион долара).Източник: news.bg

Сподели:
Здраве от природата Виж всички